A szárított lencse ősszel és télen alapvető élelmiszer a kamrában és a szilveszter elképzelhetetlen egy szerencsehozó lencsefőzelék, vagy valamilyen lencséből készült étel nélkül. A lencse gyorsan elkészíthető és áztatás nélkül is könnyen megfő, emiatt ideális egy gyors, egészséges hétköznapi vacsorához vagy ebédhez is. De hogyan főzzük úgy, hogy ne legyen pépes, hanem ideálisan puha? Mutatunk egy trükköt hozzá.
Hétköznapi ételekhez és a szilveszteri lencséhez is zöld vagy barna lencsét érdemes vásárolni. Ezek gyorsan és egyenletesen megfőnek anélkül, hogy pépesednének, és a legváltozatosabban felhasználhatók különböző ételekhez. A sárga, vörös és narancssárga lencse is fantasztikus, de mivel hajlamosak pépesedni főzés közben, inkább levesekhez és szószokhoz ajánlottak.
Fontos, hogy a lehető legfrissebb lencsét vásároljuk, és néhány hónapon belül felhasználjuk.
Az öregebb lencsék hosszabb ideig főnek, és főzés közben hajlamos leválni a héjuk. Előfordulhat, hogy apró fehér foltokat is látsz a lencseszemeken, ahol elkezdett csírázni. Még így is ízletesek és teljesen ehetők, de nem annyira mutatósak.
A legmegbízhatóbb módja a tökéletesen puhára főtt lencse elkészítésének, ha gyorsan felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten főzzük tovább.
A víz csak éppen gyöngyözzön, és a lencsék is csak enyhén mozogjanak. Így szépen megduzzadnak anélkül, hogy szétszakadnának vagy pépesednének. A másik trükk, hogy a sót vagy bármilyen savas összetevőt csak akkor adjuk hozzá, amikor a lencse már elkészült. Ezek az összetevők megakadályozhatják, hogy a lencse kellően puhává váljon, még akkor is, ha már teljesen megfőtt. Ha a sót akkor kevered a lencséhez, amikor még meleg, még épp annyit felszívnak, hogy tökéletesen ízesített legyen a végeredmény.
1 csésze szárított zöld, barna vagy francia lencse
2 csésze víz
1 babérlevél, fokhagymagerezd vagy egyéb fűszerek (opcionális)
1/4 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
Mérőpoharak
Szűrő vagy szita
Kisebb lábas
Fűszerezheted olívaolajjal, citromlével, ecettel, friss fűszernövényekkel, vagy fogyaszthatod önmagában is. A lencse hozzáadható levesekhez, salátákhoz, például egy újévi virslis lencsesalátához vagy más ételekhez is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.