Lencse: Hogyan főzzünk hogy tökéletesen puha legyen?

főzés konyhai tanácsok Lencse szilveszter
A lencse főzése egyáltalán nem ördöngösség, de a tökéletes, puha eredményhez érdemes bevetni néhány egyszerű trükköt. Fedezd fel, hogyan érheted el, hogy a lencse minden alkalommal kitűnő legyen.

A szárított lencse ősszel és télen alapvető élelmiszer a kamrában és a szilveszter elképzelhetetlen egy szerencsehozó lencsefőzelék, vagy valamilyen lencséből készült étel nélkül. A lencse gyorsan elkészíthető és áztatás nélkül is könnyen megfő, emiatt ideális egy gyors, egészséges hétköznapi vacsorához vagy ebédhez is. De hogyan főzzük úgy, hogy ne legyen pépes, hanem ideálisan puha? Mutatunk egy trükköt hozzá.

lencse, lencse főzése, lencse ételek
A zöld vagy barna lencse egyenletesen megfő anélkül, hogy pépesedne.
Forrás: Shutterstock/Nagy Julia

Milyen lencse a legjobb a különböző receptekhez?

Hétköznapi ételekhez és a szilveszteri lencséhez is zöld vagy barna lencsét érdemes vásárolni. Ezek gyorsan és egyenletesen megfőnek anélkül, hogy pépesednének, és a legváltozatosabban felhasználhatók különböző ételekhez. A sárga, vörös és narancssárga lencse is fantasztikus, de mivel hajlamosak pépesedni főzés közben, inkább levesekhez és szószokhoz ajánlottak. 

Fontos, hogy a lehető legfrissebb lencsét vásároljuk, és néhány hónapon belül felhasználjuk.

 Az öregebb lencsék hosszabb ideig főnek, és főzés közben hajlamos leválni a héjuk. Előfordulhat, hogy apró fehér foltokat is látsz a lencseszemeken, ahol elkezdett csírázni. Még így is ízletesek és teljesen ehetők, de nem annyira mutatósak.

Lencse főzés: így kerülhető el a pépesedés

A legmegbízhatóbb módja a tökéletesen puhára főtt lencse elkészítésének, ha gyorsan felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten főzzük tovább.

A víz csak éppen gyöngyözzön, és a lencsék is csak enyhén mozogjanak. Így szépen megduzzadnak anélkül, hogy szétszakadnának vagy pépesednének. A másik trükk, hogy a sót vagy bármilyen savas összetevőt csak akkor adjuk hozzá, amikor a lencse már elkészült. Ezek az összetevők megakadályozhatják, hogy a lencse kellően puhává váljon, még akkor is, ha már teljesen megfőtt. Ha a sót akkor kevered a lencséhez, amikor még meleg, még épp annyit felszívnak, hogy tökéletesen ízesített legyen a végeredmény.

Hozzávalók

1 csésze szárított zöld, barna vagy francia lencse

2 csésze víz

1 babérlevél, fokhagymagerezd vagy egyéb fűszerek (opcionális)

1/4 teáskanál só (vagy ízlés szerint)

Amire szükséged lesz:

Mérőpoharak

Szűrő vagy szita

Kisebb lábas

Elkészítés

  1. A lencse áztatása nem szükséges, csak tedd egy szűrőbe vagy szitába, válogasd át, és távolíts el minden ráncos szemet, törmeléket vagy követ, majd alaposan öblítsd le folyó víz alatt.
  2. Tedd a leöblített lencsét egy kisebb lábasba, majd add hozzá a vizet. Ha használsz valamilyen fűszert, add hozzá most, de a sót még ne tedd bele.
  3. Közepes-magas hőfokon forrald fel a vizet. Ezután csökkentsd a hőt, hogy nagyon enyhén forrjon. Csak néhány kis buborékot és enyhe mozgást láss a lencséken.
  4. A lencse főzési ideje fedő nélkül nagyjából 20-30 perc. Ha szükséges, adj hozzá még vizet, hogy éppen csak ellepje a víz.
  5. Akkor van kész, amikor már kellően puha, és megkóstolva nem érzed a szemeket ropogósnak. Az idősebb lencsék hosszabb ideig főhetnek, és főzés közben leválhatnak a héjaik. Szűrd le, és ha használtál babérlevelet, azt is távolítsd el. Tedd vissza a lencsét a lábasba, és keverd hozzá 1/4 teáskanál sót. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még sót.

Fűszerezheted olívaolajjal, citromlével, ecettel, friss fűszernövényekkel, vagy fogyaszthatod önmagában is. A lencse hozzáadható levesekhez, salátákhoz, például egy újévi virslis lencsesalátához vagy más ételekhez is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.