Az étel szerepe a filmekben: 5+1 emlékezetes jelenet a mozivásznon

Mange prie aime
Eat  Pray  Love 2010 
 Ízek, imák, szerelmek (2010) Julia Roberts
Collection ChristopheL via AFP/© Plan B Entertainment / Red Om Films - Collection ChristopheL via AFP
filmek mozi filmek A Keresztapa ételek
A filmekben az étel gyakran többet jelent, mint csupán az éhség csillapítását. Fedezd fel az 5+1 legemlékezetesebb filmes jeleneteket, ahol az étel szerepe nem csupán a falatozásról szól, hanem a történet szerves részévé válik.

Lehet, hogy neked is feltűnt már, hogy szinte majdnem minden filmben van valamilyen evős, vagy ételekhez, főzéshez köthető jelenet. Az evés és az étel szerepe a filmekben nem csupán az éhség csillapításáról szól, hanem gyakran szoros kapcsolatban áll a karakterek érzéseivel, a cselekménnyel, vagy akár a film hangulatával is. Vannak, akik a gasztronómia teljes világát felfedezik a filmekben, míg mások csupán mellékesen esznek, vagy főznek valamit. Az alábbi listában összegyűjtöttünk 5+1 olyan emlékezetes pillanatot, amikor az ételek a mozivásznon  kulcsjelenetekben tűntek fel és maradtak fenn az utókor számára. Figyelem: üres hassal ne állj neki a listának!

étel szerepe a filmekben
Szinte majdnem minden filmben van valamilyen evős, vagy ételekhez, főzéshez köthető jelenet. Az étel szerepe a filmekben sokszor több, mint azt elsőre gondolnánk.
Forrás: Photo12 via AFP

Az étel szerepe a filmekben

Ez a lista nemcsak a gasztronómia világának szépségét, hanem az evés által keltett érzelmeket és történeteket is bemutatja, amelyek a filmek világában szinte mindig különleges helyet kapnak.

1. A keresztapa (1972): Paradicsomszósz-recept

Akik saját paradicsomszószt szeretnének készíteni, azoknak érdemes alaposan megnézniük az eredeti Keresztapa filmet. Peter Clemenza, aki a film egy másik részében azt mondja, „hagyd a pisztolyt, vidd a cannolit”, itt egy remek receptet ad a vasárnapi szószhoz: „Kezdj egy kis olajjal. Sütögess egy kis fokhagymát. Utána dobj bele néhány paradicsomot, paradicsompürét, pirítsd meg; ügyelj, hogy ne ragadjon le. Forrald fel, majd tedd bele az összes kolbászt és húsgolyót. És egy kis bort, valamint egy kis cukrot – ez az én trükköm.”

2. Az órák (2002): A tojások szétválasztása

Bár Meryl Streep a 2009-es Julie & Julia című filmben a francia szakácsnőt, Julia Childot alakította, már hét évvel korábban is felkeltette a figyelmünket a konyhában ebben a drámában. Streep egy zűrös New York-i szerkesztőt alakít, aki egy végső pillanataira készülő barátja számára szervez búcsúpartit.  A legmeghatóbb ebben a jelenetben az, amikor gondosan választja szét a tojásokat, és intenzíven összpontosít a feladatra, miközben látszólag szinte darabokra törik.

3. Ízek, imák, szerelmek (2010) – A pizza ünneplése

Az Eat, Pray, Love című filmben van egy igazán emlékezetes pizzaevős jelenet, amely az olasz ízek varázsát és az élet örömeit ünnepli. Julia Roberts karaktere, Elizabeth, Rómában élvezi a híres olasz pizzát: szenvedéllyel falatozik egy utcai kávézóban. A jelenet nemcsak a pizza iránti szeretetet, hanem a főhős újrakezdésének és önmagára találásának pillanatait is megörökíti, ahogy az ínycsiklandó falatok élvezete közben kezd valóban kapcsolatba lépni a körülötte lévő világgal. Ezt a néhány percet nem lehet végignézni úgy, hogy ne futna össze a nyál a szánkban és ne kívánnánk meg mi is egyből egy szelet hamisítatlan olasz pizzát.

4. Willy Wonka és a csokoládégyár (1971) – A csokoládéáradat 

A filmben a csokoládégyár bemutatója egy igazi ínycsiklandó élmény. A csokoládéfolyókkal és ehető rétekkel a Roald Dahl gyermekkönyvének klasszikus adaptációjában a cukros csábítás minden egyes darabja veszélyt rejt magában. Még a jó öreg Charlie és Joe nagypapa is enged a csábításnak, amikor a tiltott, szénsavas italból lopva kóstolót vesznek, aminek következtében egy forgó mennyezeti ventilátor felé lebegnek, amely majdnem lefejezi őket, mielőtt visszazuhannának a földre. 

5. Álom luxuskivitelben (1961) – A reggeli croissant és kávé

A jelenetben Holly (Audrey Hepburn) csinosan, a New York-i Tiffany & Co. kirakata előtt falatozik egy croissant-t és kortyolgatja kávéját, miközben az ékszereket bámulja az üzletablak mögött. Az egyszerű reggeli étkezés elegáns, mégis otthonos hangulatot teremt, és tökéletesen tükrözi Holly kifinomult, de mégis vágyakozó személyiségét, miközben a nagyvárosi luxust és az egyszerű örömöket ötvözi.

+1 L'ecsó (2007) – Anton Ego megkóstolja a ratatouille-t

Egy animációs film megható jelenetével zárjuk a sort. A Pixar zseniális animációs filmje, a  L'ecsó valódi élvezet a gasztronómiát és a meséket kedvelők számára egyaránt. A film csúcspontján amikor Anton Ego, a kiégett étteremkritikus, végre beleharap Remy lecsójába, és ez a jelenet gyönyörű dicshimnusz az ételek elragadó erejéről: Ego szeme az első falat után egy pillanat alatt kitágul, és az egész étterem eltűnik, miközben visszautazik gyermekkorának vidéki otthonába, ahol az édesanyja főzött számára. Az ilyen pillanatok közben az étkezés már nem csupán az ízekről szól. Azért is eszünk, hogy megtaláljuk azokat a pillanatokat, amelyek az emlékeinkhez éppúgy kapcsolódnak, mint az ízéhez.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.