Jégkrém kisokos: tudod, mire kell figyelned vásárláskor? – Az élelmiszermérnök tanácsai

Homemade,Popsicle,With,Mint,And,Cherry,On,A,Stick,Close-up
Shutterstock/Copyright (c) 2016 AS Foodstudio/Shutterstock. No use without permission. - AS Foodstudio
jégkrém élelmiszer kisokos
Nincs jobb, mint a nyári kánikulában elfogyasztani egy hideg jégkrémet. Traszkovics Zsolt élelmiszermérnököt, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, mit érdemes figyelembe venni jégkrém vásárláskor.

A legjobb hűsítő a rekkenő hőségben egy finom pálcikás jégkrém. Nem mindegy azonban, milyet választunk. Ebben lesz segítségünkre a szakértő, aki elmondja, mi mindenre kell figyelnünk, ha jégkrémet szeretnénk enni.

Jégkrém kisokos
Jégkrém kisokos
Forrás: Shutterstock

Jégkrém kisokos – Ezekre figyelj a választáskor

  • Ízlések és pofonok

Sokszor a jégkrém fantázianevéből nem derül ki pontosan, mit is rejt a csomagolás. A termék pontos megnevezését a címkén találhatjuk. Az összetevők alapján lehet kapni jégkrémet, tejjégkrémet, tejes jégkrémet, gyümölcsjégkrémet, szorbét (sorbet), tejes gyümölcsjégkrémet és vizes jégkrémet. Szakmai szempontból a tejjégkrémek jobb minőségűek a vizes jégkrémeknél.

Nem látott gyümölcsöt

Abban az esetben, ha a megnevezésben az „…ízű” szót találjuk, az azt jelenti, hogy a jégkrém ízesítése kizárólag aromával történt, például málna ízű jégkrém esetén a málna ízt aromával érte el a gyártó. E szabály alól csak a puncs és a vanília képez kivételt.

Set,Of,Various,Ice,Cream,Popsicle,On,Black,Background.,Assortment
Ha gyümölcsös jégkrémre vágyunk, nézzük meg az összetevők között, milyen arányban tartalmaz gyümölcsöt.
Forrás: Shutterstock
  • Figyeljük a képet a csomagoláson

Ha gyümölcsös jégkrémre vágyunk, nézzük meg az összetevők között, milyen arányban tartalmaz gyümölcsöt. Ilyen esetben általában a csomagoláson is láthatunk olyan képet, amely a gyümölcstartalomra utal, például a málna jégkrémen málnáról készült grafikai képet helyeznek el.

  • Kakaó vagy aroma?

Kevesen tudják, hogy különbség van a „csokoládés” és a „csokoládé ízű” jégkrém között is. A „csokoládés jégkrém” legalább 2 százalék kakaót tartalmazó kakaó- vagy csokoládéterméket tartalmaz, míg a „csokoládé ízű jégkrém” csak kakaó vagy csokoládé ízű aromát vagy barna színt erősítő színezéket tartalmaz.

  • Csokiba mártva

A vásárlásnál azt is érdemes megnézni, hogy a termék tej- vagy étcsokoládéba, netán étbevonó-masszába van mártva. Szakmai szempontból az tekinthető jobb minőségűnek, amely valódi csokoládéval van bevonva.

Sima vagy light?

Ha a jégkrémen a "light" felirat szerepel, akkor az utalhat a termék csökkentett energiatartalmára, azaz a cukortartalmára, vagy az alacsonyabb zsírtartalomra is. A tejalapú jégkrémek esetén viszont számoljunk azzal, hogy az alacsony zsírtartalmú termékek kevésbé lesznek krémes állagúak.

  • Tegyünk különbséget!

Nem szabad összekeverni a cukormentes és a hozzáadott cukor nélküli jégkrémeket. A cukormentes termékeket cukor felhasználása nélkül, édesítőszerrel készítik, míg a gyümölcsjégkrémek esetén a gyümölcs cukortartalma miatt akkor is kell cukortartalommal számolni, ha ez nem került hozzáadásra.

  • Színes a paletta

Azok, akik allergiásak a tejfehérjére, vagy a tejcukorra, ők a tejet nem tartalmazó vagy a vizes jégkrémeket biztonsággal fogyaszthatják. Szerencsére léteznek kifejezetten laktóz- vagy tejfehérjementes, például szójatejjel készített változatok is.

Erre való a hűtőtáska

Csak sértetlen csomagolású terméket vásároljunk, amit -18 Celsius-fokon tároltak. Azért, hogy ne szakítsuk meg a hűtőláncot, hazafelé is hűtőtáskában célszerű tárolni. Ha a termék deformált, vagy azt érezzük, hogy a jégkrémben jégdarabok vannak, akkor nem tartották a kívánt hőfokon. Ha ilyet tapasztalunk, dobjuk ki vagy jelezzük az eladónak, de semmiképp se együk meg.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.