7 magféle, amit mindenképpen érdemes beiktatni az étrendünkbe

egészség tökmag mag chia mag étrend
Egyre nagyobb figyelmet fordítunk az egészséges táplálkozásra, és ennek fontos része a változatos étkezés, többek között a magvak rendszeres fogyasztása. De vajon melyiket válasszuk?

A magfélék bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, esszenciális zsírsavakban, fehérjékben. Bizonyára sok olyannal találkozunk, amelyikről úgy gondoljuk, nem sokat tesznek hozzá az ételünk ízéhez, így nem is használjuk őket. Pedig érdemes minél többfélét beiktatnunk az étrendünkbe, nem csupán az alapján, hogy melyiket szeretjük, hanem próbáljuk figyelembe venni az egészségre gyakorolt hatásukat is.

mag, magféle, tökmag, szezámmag, magkeverék
A magfélék bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, esszenciális zsírsavakban, fehérjékben. 
Forrás: Shutterstock

1. Tökmag

Bővelkedik fehérjében, melynek fontos szerepe van az izomzat erősítésében, a bőr és a haj egészségének megőrzésében. Emellett magas a rosttartalma, így javítja az emésztésünket. Zsírtartalma is igen magas, de ettől nem kell megijednünk, hiszen egészséges zsírokról van szó, amelyet az átlagos táplálkozással kevésbé juttatunk be a szervezetünkbe. Gazdag magnéziumban, amelynek fontos szerepe van az izom- és idegek erősítésében, a csontképzésben, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában. Amiatt, hogy van benne kálium lassítja az öregedést, csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét, és egyedülálló módon védi a prosztatát a betegségektől. Ásványianyag-tartalma erősíti az immunrendszert, a benne lévő L-triptofánnak köszönhetően hangulatjavító hatással bír, így segít felvenni a harcot a depresszióval szemben.

2. Chia mag

Kiváló társ a diétában, mivel rendkívül gazdag rostokban, és nem csak az emésztést fokozza, de az aprócska mag saját tömegének minimum a kétszeresét tudja magába szívni folyadék formájában, így hamar eltelíti a gyomrot, ezzel elősegítve a teltségérzetet, és még béltisztító hatással is bír. Szintén magas rosttartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok lebontását, és azok cukorrá alakítását, így a vércukorszint hirtelen emelkedését, ezért csökkenti az inzulinrezisztencia és a diabétesz kialakulásának esélyét. A csontok és a fogak egészségéért is sokat tesz, mivel kiemelkedően sok benne a kalcium, magnézium és foszfor, így idősebbek számára fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében. Javítja a szívműködést, szabályozza a vérnyomást, mert csökkenti a LDL-koleszterin szintet. Mivel nem tartalmaz glutént, a gluténérzékenyek számára fontos alapanyag lehet a konyhában.

3. Kendermag

Tartalmazza mind a 20 aminosavat, beleértve azt a 9 esszenciális aminosavat is, melyet szervezetünk nem képes előállítani. A kendermagban fellelhető fehérjét a szervezetünk kiválóan tudja hasznosítani, így erősíti a szöveteket, az izomzatot és az immunrendszerünket, emellett elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetünkből. Az Omega-3 zsírsavak csökkentik az ízületi gyulladást, a húgyhólyag krónikus gyulladását, és egyéb krónikus bélgyulladásokat. Enyhíti a menstruációs görcsöket, sportolás után segíti az izmok regenerálódását. Kiválóan alkalmas a száraz bőr kezelésére, helyreállítja a haj egészségét.

4. Gránátalma mag

Valóságos antioxidáns bomba, így védi szervezetünket az idő előtti öregedéstől. Magas C-vitamin tartalma hozzájárul az egészséges csontok, fogak megőrzéséhez, erősíti az immunrendszert, fokozza a vas és a kollagén hasznosulását a szervezetben. K-vitamin tartalma javítja a vérképzést, segíti a szív, az idegek, izmok egészségének megőrzését. Jelentős rosttartalmának köszönhetően gyomornyugtató hatású, emellett baktérium- és gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik, javítja az emésztést. Gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint antibakteriális hatása is van. Fogyókúra esetén is érdemes gránátalma magot nassolni, mivel egy gránátalma mindössze 80 kalóriát tartalmaz és magas a rosttartalma.

gránátalma
A gránátalma valóságos antioxidánsbomba.
Forrás: Shutterstock

5. Lenmag

Nagy segítségünkre lehet menopauza idején, javítja az általános közérzetet, enyhíti a hőhullámokat. Lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, mivel csökkenti a vérzsír szintet és a vérnyomást is. Erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért krónikus gyulladás esetén kimondottan hasznos a rendszeres fogyasztása. Cukorbetegségre való hajlam esetén kimondottan javasolt, hogy minél többször az étrendünkbe csempésszük, mivel csökkenti a vércukrot és a vér inzulintartalmát, emellett növeli a sejtek inzulinérzékenységét. Gazdag B-vitaminokban és ásványi anyagokban, ezen kívül kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. A lenmag rostjai kedvezően befolyásolják a bélműködést. Egy kanálnyi annyi rostot tartalmaz, mint fél csészényi főtt zabkása.  

6. Szezámmag

Rendkívül értékes olajat tartalmaz, amely számos betegség esetén enyhülést hozhat. Ízületi gyulladás esetén nem csak akkor segít, ha megesszük, hanem akkor is, ha hidegen préselt olaját fellangyosítjuk, és azzal finoman bemasszírozzuk az érintett testrészt. Kimondottan gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, B1 vitaminban, cinkben és rostokban. Különleges rostokat tartalmaz, képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét, továbbá a vérnyomást, megóvja a májunkat az oxidatív stresszel szemben. Rendkívül magas a B-vitamin tartalma, így vegetáriánusoknak és vegánoknak kimondottan fontos alapanyag a konyhában. Szelén tartalma pedig hatékonyan erősíti az immunrendszerünket.

7. Köménymag

Főként emésztési panaszok esetén érdemes bevetnünk, nagyon jó görcsoldó, gyomorerősítő és szélhajtó hatású. Stimulálja a hasnyálmirigy működését, és enyhíti a gyomorsav-képződést. Serkenti az agyműködést, javítja a memóriát és késlelteti az öregedési folyamatokat. Magas vastartalma sokat tesz a májunk egészségéért. A fekete köménymag csökkenti az asztma és az ízületi gyulladás tüneteit.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.