A kérdés, ami miatt egymásnak feszülnek a háziasszonyok: tényleg veszélyes a fakanál?

fakanál, főzés
Shutterstock/New Africa -
konyha fakanál főzés élelmiszerek
Megoszlanak a vélemények arról, meddig biztonságos használni a fakanalakat, és mikor kell őket lecserélni. De vajon tényleg egészségügyi kockázatot jelenthet egy fakanál?

Ki gondolná, hogy egy olyan egyszerű konyhai eszköz szakítja két táborra a főzni szeretőket, mint a fakanál? Pedig így van. A hagyománytisztelők szerint a fakanál az egyik legjobb konyhai eszköz, hiszen kíméletes az edényekhez, masszív, és akár évtizedekig is kitarthat. Ezzel szemben a kétkedők higiéniai problémákra figyelmeztetnek, mondván, hogy a porózus fa ideális a baktériumok megtelepedésére, ráadásul megőrzi az aromákat. Valóban egészségügyi kockázatot jelentenek a fakanalak? Nézzük meg közelebből!

Fakanál
A fakanál sokak kedvenc konyhai eszköze.
Forrás: Shutterstock/Antonio Tanaka

Tényleg csapdába ejti a baktériumokat a fakanál?

A fakanalakkal kapcsolatos vitában mindkét oldalnak van igaza. Bryan Quoc Le élelmiszertudós szerint bár a szappanos meleg vizes mosás a mikroorganizmusok többségét eltávolítja, a porózus faanyagban néhány megmaradhat és elszaporodhat, ha a fakanalakat nem szárítják meg teljesen  

A lényeg, hogy azonnal mossuk el a fakanalat használat után és ne hagyjuk órákig ázni a mosogatóban. A baktériumoknak nedvességre van szükségük a túléléshez, ahogy a fa megszárad, a baktériumok elpusztulnak.

Bár baktériumok megtelepedhetnek a fakanalak felületén (akárcsak bármely más konyhai eszközön), a megfelelő tisztítás és szárítás biztonságossá teszi a használatukat.

„Bizonyos fafajták, például a tölgy, a fenyő és a cseresznyefa, nagy koncentrációban tartalmaznak természetes antimikrobiális vegyületeket. Ezek tanninokat tartalmaznak, amelyek erősen gátolják számos mikroorganizmus növekedését”magyarázta Bryan Quoc Le. Van azonban egy bökkenő: nem minden fakanál egyforma. 

Ha már évek óta ugyanazzal a fakanállal főzöl, valószínű, hogy nem drága, antimikrobiális fából készült. 

Ráadásul az antimikrobiális tulajdonságoknak is vannak korlátai. A víz és a baktériumok beszivároghatnak a fába, ahol a baktériumok végül elpusztulhatnak, és nem képesek tovább szaporodni. Más szóval, a fa természetesen képes elpusztítani a baktériumok egy részét, de csak akkor, ha megfelelően kiszárad. Ha túl sokáig áztatod a kanalakat, az a penésznek és a rothadásnak adhat teret.

Mi a helyzet a repedezett fakanalakkal?

A repedt vagy sérült fakanalak könnyebben megköthetik a baktériumokat

A repedésekben, hasadásokban és szilánkokban ételmaradékok és nedvesség halmozódhat fel, ami megnehezíti a kanál alapos tisztítását.

Ezek a területek baktériumokat vagy penészt rejthetnek, amelyek a mosás ellenére is megmaradnak. Ha egy fakanálon látható repedések vannak, deformált vagy szilánkos, már nem biztonságos a használata, és cserélni kell, hogy elkerüljük a szennyeződést.

Ha a fakanál repedezett, sötétebb elszíneződéseket mutat, kellemetlen szagot áraszt vagy szilánkos élei vannak, ideje lecserélni. Ha már rossz állapotban van, jobban járunk egy újjal.

4 tipp, hogy a fakanalak biztonságosak és higiénikusak maradjanak

  • Használat után rögtön tisztítsuk meg a kanalakat forró, szappanos vízzel.
  • Kerüljük az áztatást, és mindig hagyjuk a fakanalakat 24 órán át függőlegesen száradni. 
  • A mosogatógép kizárva, mert a magas hőmérséklet deformálhatja vagy megrepesztheti a fakanalat, ami megnehezíti a tisztítást és növeli a baktériumok megtelepedésének esélyét.
  • Használjunk élelmiszeripari ásványi olajat, hogy megőrizzük a fakanalak nedvességtartalmát, és megelőzzük a repedéseket vagy vetemedést.

A fakanalak talán nem mosogatógép-barátok, de megfelelő gondozás mellett teljesen biztonságosan használhatók a konyhádban. Bár baktériumok megtelepedhetnek rajtuk, gyors tisztítással, alapos szárítással és rendszeres karbantartással minimálisra csökkenthető a kockázat. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.