Ha valaki aromákkal gazdagítaná levesét, raguját, gyakran nyúl leveskockához. Csakhogy a boltban kapható termékek tele vannak tartósítószerrel és ízfokozókkal. A leveskocka házilag is elkészíthető, a mi receptünk pedig nemcsak egészségesebb, de még a kidobásra ítélt zöldséghéjakat is megmenti.
Az elmúlt évek népszerű trendje volt a zero waste, azaz a hulladékmentesség. Ez a házi leveskocka szuper felhasználása a zöldséghéjaknak, elkészítése egyáltalán nem bonyolult, cserébe páratlan ízekkel gazdagítja ételeinket, melyet megannyi fogáshoz bátran felhasználhatunk.
Amikor ezt a házi leveskockát készíted, mindennél alaposabban mosd meg a zöldségek héját, hogy tényleg minden szennyeződés távozzon róluk. Érdemes bevetni egy erre a használatra félretett körömkefét vagy zöldségmosó kesztyűt.
1 ek olaj
2-3 szál sárgarépa héja
1-2 szál fehérrépa héja
1 db zellerhéj
brokkoli, kafiol tönkje
káposzta torzsája
zellerszár
1 csomag petrezselyem
karalábé héja
hagymahéj
kaliforniai paprika
maradék paradicsom
2 gerezd fokhagyma
só-bors ízlés szerint
A bio leveskocka receptjének hozzávalói ízlés szerint variálhatók, tökéletesen felhasználhatók a kevésbé friss, maradék zöldségek, amiket nem akarjuk, hogy kárba vesszenek.
1. Alaposan mossuk meg és szeleteljük fel a zöldséghéjakat, távolítsuk el a sérült részeket. Közben egy nagyobb lábosban forrósítsuk fel az olajat.
2. Vegyük le a lábost a tűzről és tegyük bele a zöldséghéjakat, fűszereket, majd közepes lángon, rendszeres kevergetés mellett főzzük őket puhára, míg a víz teljesen el nem párolgott belőlük.
3. Amikor puhára párolódtak a zöldséghéjak, várjuk meg, amíg kicsit ki nem hűl, majd egy darálóban turmixoljuk finom masszává.
4. A bio leveskocka masszáját tegyük egy formába, majd kb. 15 percre tegyük a fagyasztóba.
5. A megdermedt masszát szeleteljük apró kockákra, majd egyenként csomagoljuk sütőpapírba.
6. Fagyálló edényben, hűtve tároljuk házi leveskockánkat.
Zöldségleveskocka házilag elkészítve tökéletes alternatíva a bolti leveskocka helyett, felhasználhatjuk levesek, raguk, szószok, pácok ízesítéséhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.