Vérkagyló és kesudió: 5 étel, ami könnyedén megölhet

Shutterstock - Kmpzzz
gasztronómia mérgező étel
Azt gondolnánk, hogy ennyi idő után az emberek már megtanulták, hogy mi az az étel, amit meg lehet enni és mi az, amit nem. Azonban a mai napig előfordulnak olyan fogások, amiknél az ízélmény kedvéért simán veszélybe sodorjuk magunkat.

Megdöbbentő módon jó pár olyan mérgező és veszélyes étel létezik, amiket az emberek szívesen fogyasztanak és azt kell mondjuk, hogy picit irigyeljük őket, hogy ennyire bíznak a szakácsokban. 

gasztronómia, étel, érdekesség
Rengeteg veszélyes ételt fogyasztanak a nagyvilágban. 
Forrás: Shutterstock

5 veszélyes étel, ami végezhet veled 

1. Vérkagyló

Rendkívül nagy népszerűségnek örvend a a csendes-óceáni térségben ez a pici szörnynek kinéző kis kagyló. Állítólag rendkívül ízletes csemege, azonban a fogyasztása komoly kockázatot hordoz magában: átlagosan az emberek 15 százalék  megbetegszik tőle. 

Mivel rengeteg folyadékot képes felszívni, a szennyezett vízzel együtt a különböző vírusokat és baktériumokat is magába zárja, mint például a vérhas, a hepatitis A, vagy a tífusz.

gasztronómia, étel, érdekesség
A vérkagyló
Forrás: Shutterstock

2. Afrikai ökörbéka

Magyarországon is hagyománya van a békafogyasztásnak, gondoljunk csak a friss, ropogós combokra. Afrikában azonban van néhány ország, ahol nem állnak meg itt, egészében nyelik le az állatot. 

Azonban a béka bőre és szervei számos káros méreganyagot tartalmaznak, amelyek veseelégtelenséget és halált is okozhatnak.

gasztronómia, étel, érdekesség
Afrikai ökörbéka
Forrás: Shutterstock

3. Akiszilva

Őseink a saját kárukon tanulták meg, hogy mik azok a növények, amelyeket nem ajánlatos elfogyasztani, azonban az akiszilva Jamaicában a mai napig népszerű csemege annak ellenére, hogy a benne található magok hipoglicint tartalmaznak, ami hányást, majd végül halált okozhat.

gasztronómia, étel, érdekesség
Akiszilva
Forrás: Shutterstock

4. Tápióka

A tápiókapuding aranykorát éli, ugyanakkor kulcsfontosságú a növény megfelelő feldolgozása: a gyökereket hámozni kell, főzni, szárítani, majd újra leöblíteni. 

Sajnos azonban a mai napig számtalan baleset fordul elő a fogyasztása során: 2005-ben a növény 27 gyerek halálát okozta egy Fülöp-szigeteki iskolában. 

gasztronómia, étel, érdekesség
Tápióka
Forrás: Shutterstock

5. Kesudió

Na, a kesudióval aztán mi baj van?! – gondolhatnád, de az a helyzet, hogy a teljesen nyers változata kifejezetten mérgező. 

Szerencsére az a kesudió, amit a boltban vásárolsz, előfőzött, így nem tartalmaz urushiolt, amely egy különösen mérgező vegyület: egyetlen szem is elmondhatatlan fájdalmakat tud okozni. 

gasztronómia, étel, érdekesség
Kesu
Forrás: Shutterstock
Majomagy, halszem és bárányfej: a világ legvadabb fogásaiHa ezt látod a krumplin, eszedbe se jusson megenniPenicillinleves - Az olasz anyukák titkos, évszázados receptje

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.