Felkészülés a váratlanra: így biztosítsd az otthonodat 5 lépésben

Forrás: gettyimages -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyors és kényelmes, személyre szabott megoldások a jegybank által biztosított kiszámíthatósággal Mindennapi életünk egyik legalapvetőbb feltétele a biztonság, legyen szó egészségünk, pénzügyeink vagy otthonunk védelméről. Ez utóbbi kapcsán most öt egyszerű lépésben tekintjük át, miért és hogyan érdemes otthonbiztosítást kötnünk. Azt is megmutatjuk, hogy hol célszerű keresnünk, ha garantáltan a legkedvezőbb, egyúttal kiszámítható feltételek szerint szerződnénk, azaz, hogy mit kínálnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített fogyasztóbarát termékek. Érdekelnek a részletek? Olvass tovább!
Forrás: gettyimages

1. Miért van szükség otthonbiztosításra?

A legtöbben akkor érezzük magunkat biztonságban különféle élethelyzeteinkben, ha felkészülünk minden eshetőségre, számba véve az esetleges negatív kimeneteleket, és amikor csak tudjuk, minimalizáljuk a kockázatokat és károkat. Nincs ez másképp az otthonunk esetében sem. Legyen szó saját ingatlanunkról vagy albérletről, fontos, hogy hosszú távon felelősséget vállaljunk az épségéért, hiszen az otthonunk biztonsága a mi biztonságunknak is garanciája. Bármikor bekövetkezhet egy káresemény, így fontos, hogy legyen egy előre megkötött otthonbiztosításunk, amellyel jogosultak lehetünk a kártérítésre, akkor is, ha kisebb mértékű, vagy akár milliós nagyságrendű a kár.

2. Tekintsük át az alapokat!

Döntés előtt fontos, hogy megnézzük, pontosan milyen káreseményekre és vagyonelemekre terjed ki az ajánlat, vagyis milyen esetekben fizet a biztosító. Az olyan alapvetőnek gondolt kockázatok mellett, mint egy tűzeset vagy természeti katasztrófa, a biztosítás kiterjedhet a lakhatásunkat közvetlenül nem veszélyeztető esetekre is, így például személyes irataink elvesztésére vagy kertünket érintő károkra. A lakásbiztosítás díját minden esetben az épülethez mérve, a biztosított személyek figyelembevételével és az igényelni kívánt szolgáltatások köre alapján számítják ki. Megfontolandó az is, hogy önrésszel vagy anélkül kötnénk otthonbiztosítást. Az önrész vállalása esetén díjkedvezményre leszünk jogosultak a havi biztosítási díjból, azonban így a kisebb károk költségét magunknak kell viselnünk.

3. Mérjük fel az igényeinket!

Olyan biztosítást válasszunk, amely a lehető legnagyobb mértékben megfelel otthonunk paramétereinek. Más biztosításra lehet szükségünk, ha társasházban élünk, és másra egy családi ház esetén. Társasház esetén előfordulhat például, hogy az ingatlannak van a lakók által között, közös biztosítása. Különálló háznál fontos szempont lehet, hogy a házfalon kívül milyen vagyonelemek találhatóak, így például egy kültéri medence biztosítása más szerződési feltételeket támaszthat, mint egy kert nélküli ingatlané. A biztosítók statisztikái alapján lehetőségünk van és célszerű is felmérni a környék sajátosságait: milyen főbb káresemények fordulnak ott elő gyakrabban, jellemzőek-e a vízkárok vagy előfordulnak-e bűncselekmények azon a területen. Ha fontosak számunkra a fenntarthatósági szempontok, akkor érdemes olyan biztosítások közül választanunk, ahol teljesen papírmentesen, online történik az ügyintézés.

4. Számoljunk a lehetőségekkel!

Ha meghatároztuk, hogy milyen vagyonelemekre kötnénk biztosítást és milyen szempontok fontosan számunkra a szolgáltatás tekintetében, számos összehasonlító oldal és kalkulátor segítheti választásunkat, de a biztosítók munkatársai is készséggel válaszolnak kérdéseinkre, szakszerű tájékoztatással. Amennyiben a garantáltan kiszámítható, ügyfélbarát szolgáltatásokat nyújtó, legkedvezőbb feltételeket kínáló konstrukciók közül válogatnánk, használjuk az MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások összehasonlítására szolgáló kalkulátorát.

Az oldal az ingatlanunkra és néhány, személyünkre vonatkozó adat megadása után átlátható, táblázatos formában listázza számunkra a biztosító nevét, a biztosítás fizetési ütemezését, a biztosítási összeget, a biztosítás csomagját (alapcsomag, kiegészítők), valamint a biztosítási díjat is.

Az MNB által minősített biztosítások körében olyan alapcsomagokat találunk, amelyek az elemi károkat, illetve általános, a háztartásokat tipikusan érintő káreseményeket biztosítanak, de ezek köre bővíthető ún. kiegészítő fedezettel. A kárrendezés ügyfélközpontú, a kárbejelentés, illetve a kárrendezés teljes folyamata digitális csatornán is elérhető. Az MNB fogyasztóbarát minősítésének célja az ügyfelek érdekeihez leginkább illeszkedő szolgáltatás és szerződési feltételek nyújtása, a védjegyet csak azon biztosítások kaphatják meg, amelyek megfelelnek a jegybank szigorú kritériumrendszerének.

5. Időről időre (újra) biztosítsuk otthonunkat!

Miután megtaláltuk és megkötöttük a legelőnyösebb otthonbiztosítást egy kis időre hátradőlhetünk. Fontos azonban, hogy időről időre érdemes felülvizsgálnunk és akár újra is kötnünk a biztosításokat a kedvezőbb feltételek és a biztosítás értékállósága érdekében. Jó hír, hogy míg a lakásbiztosítások általánosan kizárólag évente köthetők újra, addig a jegybank által minősített fogyasztóbarát biztosítások esetén ezt akár negyedévente megtehetjük. Ha jobban járunk egy új konstrukcióval, éljünk a lehetőséggel!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.