A világ legforróbb városa: a halak megfőnek a vízben, a madarak holtan hullanak az égből

forróság, hőség, legforróbb város, kánikula
Shutterstock/Golden Shrimp -
hőség Kuvaitváros madarak Forró
Az élővilág nem bírja azt a hőséget, ami ezen a helyen uralkodik. A világ legforróbb városában a madarak holtan hullanak az égből, a halak pedig felforrnak a vízben.

Az extrém hőhullámot hazánkban is érezzük, hiszen hosszú ideje van tartósan 30 fok fölött a hőmérséklet, és éjszaka sem jön el az enyhülés. A tartós kánikula rendkívül megterhelő szervezetre, de van, ahol még ennél is rosszabb a helyzet. A világ legforróbb városában már az élővilág sem tud megbirkózni az extrém hőséggel: a madarak holtan hullanak az égből, a halak pedig megfőnek a vízben. 

forróság, hőség, legforróbb város, kánikula
A legforróbb városban holtan hullanak a madarak az égből - Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock/New Africa

50 fok felé is emelkedik a hőmérséklet a világ legforróbb városában: Kuvaitváros élővilága nehezen bírja a meleget

2016. július 21-én az észak-kuwaiti Mitribah meteorológiai állomás 54 Celsius-fokot mért - ez a harmadik legmagasabb érték a világon. Az éghajlatkutatók arra figyelmeztetnek, hogy az ország gyorsabban melegszik, mint a világ többi része: az előrejelzések szerint az évszázad végére a 2000-es évekhez képest 5,5 Celsius-fokkal emelkedik majd a hőmérséklet. 2021-ben 19 napon át 50 Celsius-fok feletti adatot mértek, ami akkor rekordot jelentett, de idén ez megdőlhet. 

Kuvaitváros, amely nagyrészt betonból és aszfaltból épült, kezd túl forró lenni ahhoz, hogy biztonságosan lehessen benne élni. Nyáron a nap nagy részében veszélyes kint lenni a szabadban. 

A tudományos adatok azt is mutatják, hogy az amúgy is száraz országban évről évre kevesebb eső esik, ami gyakoribb és intenzívebb porviharokhoz vezet. 

Eközben arról érkeznek hírek, hogy a madarak holtan hullanak le az égből, a csikóhalak pedig felforrnak a vízben.

Kuvaitváros
Kuvaitváros: lenyűgöző naplemente, elviselhetetlen forróság
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Kiri Photography

Az 50 Celsius-fokos hőmérséklet nemcsak kellemetlen, hanem veszélyes is. Ez 13 fokkal a testhőmérséklet felett van, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például hőkimerültség, szívproblémák, de akár halált is okozhat, ha az emberek túl sokáig vannak kitéve ennek az extrém hőmérsékletnek. 

Hőkifáradás, hőgörcs, hőguta alakulhat ki: az utóbbi halálos lehet

Komoly egészségügyi hatásai vannak a rekkenő hőségnek, nincs egy olyan hely, ahol hűvös lenne - esetleg a klimatizált belterek, ám a túlzott hűtés sem egészséges. A forróságban kipihenni sem tudja magát az ember, ez pedig a meleggel együtt fokozza a keringési betegségek kockázatát, infarktus, sztrók, hőkifáradás, hőgörcs és hőguta is jelentkezhet

A kuvaiti kormány a rendkívüli hőség miatt idén először engedélyezte, hogy a temetéseket éjszaka tartsák. A felmérések szerint a lakások teljes villamosenergia-felhasználásának nagyjából kétharmadát (67 százalékát) a megállás nélkül működő légkondicionáló berendezések teszik ki. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.