Folyamatosan növekszik a Mount Everest: ez áll a különös jelenség hátterében

Evening,Panoramic,View,Of,Mount,Ama,Dablam,With,Beautiful,Sky
Shutterstock - Daniel Prudek
Mount Everest növekedés magasság
Akár 15-50 méterrel is megnőhet a világ legmagasabb hegye. Az indiai és az eurázsiai lemezek ütközéséből eredő nyomás 40-50 millió évvel ezelőtt formálta a hegyet és a lemeztektonika továbbra is a fő oka a Mount Everest folyamatos emelkedésének. Azonban az Arun folyóhálózat is hozzájárul a magasságának változásához.

Az Arun folyó medencéjében 75 km-re lévő földtömeg csökkenése a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet évente akár 2 miliméterrel is megemelheti– mondták az University College London (UCL) kutatói. „Ez egy kicsit olyan, mint amikor egy rakományt kidobunk egy hajóból” – mondta Adam Smith, a tanulmány társszerzője a BBC-nek. „A hajó könnyebbé válik, így kissé magasabban úszik. Hasonlóképpen, amikor a kéreg könnyebb lesz… kissé magasabban tud lebegni.”

Mount Everest
Folyamatosan növekszik a Mount Everest: hogyan lehetséges ez?
Forrás: Shutterstock

Folyamatosan növekszik a Mount Everest: hogyan lehetséges ez?

Amint az Arun áthalad a Himaláján, anyagot – ebben az esetben a medret – vág ki a földkéregből. Ez csökkenti a nyomást a köpeny (a kéreg alatti réteg) irányába, amely miatt a vékonyabb kéreg meghajlik és felfelé emelkedik. Ezt az effektust nevezik izosztatikus visszapattanásnak. A Nature Geoscience című folyóiratban megjelent kutatás hozzáteszi, hogy a felfelé toló erő okozza az Everest és más szomszédos csúcsok, köztük a világ negyedik és ötödik legmagasabb csúcsai, a Lhotse és a Makalu emelkedését.

A Mount Everest és szomszédos csúcsai nőnek, mert az izosztatikus visszapattanás gyorsabban emeli őket, mint ahogyan az erózió koptatja 

– mondta a tanulmány másik társszerzője, Dr. Matthew Fox a BBC-nek.

„Láthatjuk, hogy évente körülbelül két milliméterrel nőnek GPS-eszközök segítségével, és most már jobban értjük, mi mozgatja ezt a folyamatot.”

Néhány, a kutatásban nem részt vevő geológus azt mondta, hogy az elmélet hihető, de sok bizonytalan elem van még a kutatásban. Az Everest Kína és Nepál határán fekszik, és északi része a kínai oldalon található. Az Arun folyó Tibetből Nepálba folyik, majd két másik folyóval egyesülve alkotja a Kosit, amely aztán Észak-Indiába áramlik, hogy találkozzon a Gangesz folyóval.

Ez egy nagyon magas üledékhozamú folyó, tekintettel a hegyek meredekségére, amelyeken áthalad, és az áramlás erejére, amely lehetővé teszi, hogy ennyi sziklát és talajt vágjon le útja során.

A Mount Everest változó magassága valóban kiemeli a Föld felszínének dinamikus természetét” – mondta.

Az Arun folyó eróziójának és a Föld köpenyének felfelé irányuló nyomásának kölcsönhatása ad lendületet a Mount Everestnek, magasabbra tolva azt, mint amilyen egyébként lenne.

Az UCL tanulmánya szerint az Arun folyó valószínűleg akkor nyerte el azt a képességét, hogy rendkívüli mennyiségű sziklát és más anyagot vághasson le, amikor elfoglalt egy másik folyót vagy vízrendszert Tibetben.

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.