önéletrajz referencia munkahely jelölt elvárás
Nem tudod, mi az oka annak, hogy nem hívnak be állásinterjúra? A siker titka, hogy jól írd meg az önéletrajzodat. Segítünk benne! A hr-esek imádni fogják!

Talán nem is sejted, de legtöbb esetben az önéletrajzban van a hiba, amiért egyszerűen el sem jutnak sokan az állásinterjúig. Éppen ezért összegyűjtöttük, hogy mit írj bele és mi az, amit mindenképpen hagyj ki belőle, hogy tuti legyen a siker és már kezdhess is az új munkahelyeden.

cv, önéletrajz, hr, sikeres
A HR-esnek csak néhány perce jut egy önéletrajz átolvasására.
Forrás: Shutterstock

Hátrányt jelent

A születési hely, idő, családi állapot és gyermekek száma mind-mind olyan információ, ami nem a munkaalkalmasság tényezője, de hátrányos megkülönböztetésre adhat okot, ezért ezeket nem szükséges feltüntetni. Elegendő a név, a telefonszám és az email elérhetőség megadása.

Bírjuk az ingázást?

A lakcím olyan információ, ami által előnyökhöz nem jutunk, de adott esetben hátrányos lehet. Ha olyan munkahelyre jelentkezünk, ami messze van az otthonunktól, akkor a munkáltató tarthat a napi ingázás hátrányaitól, ezért be sem hív az állásinterjúra. Sok esetben jobban tesszük, ha nem tüntetjük fel az önéletrajzban.

Fizetési elvárások

Ne írjuk bele a fizetési elvárásunkat az önéletrajzba. Ha túl magas összeget adunk meg, kihúzzuk magunkat a jelöltek listájáról, ha viszont túl keveset kérünk, bekorlátozzuk az alkupozíciónkat. Ha mégis kérik az álláshirdetésben, írjunk egy hozzávetőleges összeget, de mindenképpen tegyük hozzá, hogy a „fizetési igényem alkuképes”.

Számít a fotó

Ha fotót teszünk az önéletrajzba, ez jelenti majd az első benyomást rólunk, így akár anélkül kieshetünk a jelöltek közül, hogy elolvasták volna az anyagunkat. Ha mégis szeretnénk képet csatolni, kerüljük a családi közös fotóból kivágott vagy a nyaraláson készített fotókat. Persze nem a klasszikus igazolványképet várják a HR-esek, de igyekezzünk olyat csatolni, ami kellőképpen professzionális, emellett szimpátiát ébreszt.

Elcsépelt kifejezések

Kerüljük az általános jelzőket, mint például a kiváló kommunikációs készség, stressztűrés, eredményorientáltság, pontosság. Ezek önmagukban semmit nem jelentenek. A készségeinket támasszuk alá néhány példával: hány sikeres projektet vezettünk, milyen bevételt értünk el. A lényeg, hogy bátran mutassuk meg, miben vagyunk mások, mitől vagyunk különlegesek.

munka, állásinterjú, hr, siker
A siker titka a jó kommunikációban rejlik.
Forrás: Shutterstock

Beszédes e-mail cím

Itt az ideje új címet készíteni, ha a jelenlegi nem méltó a megpályázott munkakörhöz. Szerencsére a megoldás pofonegyszerű: egy ingyenes levelezőrendszerben készítsünk egy olyan postafiókot, amely a teljes nevünkből áll, például kamaraszoltan@e-mail.hu, és ezt a címet tüntessük fel az önéletrajzunkban.

Nagyobb kihagyások

Hagyjuk ki a hónapokat, írjunk egyszerűen csak éveket, például 2012-2013. Amellett, hogy könnyebben áttekinthető lesz az önéletrajzunk, a munkahelyek közti esetleges kisebb, néhány hónapos szüneteket is könnyen eltüntethetjük.

Kiemel a tömegből

A HR-esnek csak néhány perce jut egy önéletrajz átolvasására, ennyi időnk van meggyőzni őt arról, hogy érdemes behívni minket az állásinterjúra. Az önéletrajz ne haladja meg az 1-2 oldalt, a kinézete legyen könnyen áttekinthető. Az elvárt készségeket emeljük ki jól látható módon, használjunk tagolást vagy más kiemelést, hogy első ránézésre kiugorjanak a legfontosabb információk.

Több szem többet lát

A legtöbb önéletrajz hemzseg a helyesírási hibáktól és elütésektől, ez pedig rontja az álláskereső esélyeit. Inkább többször ellenőrizzük le, és nézessük át több emberrel, mert mindenki más szemszögből fogja nézni. Különösen a dátumokra figyeljünk, ezek szinte mindig rosszul szerepelnek: hol nagy, hol kicsi kötőjel van közöttük, valahol van pont, valahol nincs. Egy tökéletes helyesírással megírt, átlátható önéletrajz az igényességünket és intelligenciánkat bizonyítja majd a leendő munkáltatónknak.

Suszter a kaptafánál

Sokan esnek abba a hibába, hogy minden munkahelyet feltüntetnek, ahol dolgoztak és az iskolákat az általánostól kezdik felsorolni. Senki nem kíváncsi arra, hogy valaki 10 évvel ezelőtt eladóként dolgozott, ha könyvelői állásra jelentkezik. Csak azokat a tanulmányokat és munkákat írjuk bele, amelyek a megpályázott állás szempontjából lényegesek. Mindkét esetben haladjunk fordított sorrendben, tehát a legfrissebb tapasztalat kerüljön legfelülre.

önéletrajz, cv, siker, hr
A referenciák alátámasztják az adott készségekkel kapcsolatos állításokat.
Forrás: Shutterstock

Nem minden az önéletrajz

Ma már sok pozíció igényel nyelvtudást, ezért hiába mutat jól a nyelvvizsga bizonyítványunk, csak az számít, mennyire aktívan használjuk. Ha nem rendelkezünk semmilyen nyelvtudással, azt ne írjuk bele, töröljük ezt a részt. Fordított esetben, ha nem szereztünk nyelvvizsgát, de kiválóan beszélünk idegen nyelven, bátran írjuk bele az anyagba.

Új álláshoz juttat

A referenciák alátámasztják az adott készségekkel kapcsolatos állításokat, így hihetőbbek leszünk, mint az a pályázó, aki nem rendelkezik ajánlással. A referenciákat az önéletrajz végén kell feltüntetni teljes névvel, munkakörrel, munkáltatójukkal, valamint írjunk egy rövid leírást a velük való kapcsolatunkról. A jelentkezők gyakran megadják a referenciaszemélyek elérhetőségét, de ezt a lépést kihagyhatjuk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.