Ha nem akarsz megbetegedni, akkor ezekben a magyarországi vizekben ne fürdőzz

strandolás, stég, természetes víz, nyár, fürdőzés
Shutterstock/ - yuriizorkin7
szennyezettség víz strand Magyarország
Bár rengeteg kiváló természetes vizünk van, akadnak olyanok, amelyekben a bakteriális szennyezettség miatt nem érdemes fürdőzni. Ezeket kerüld el, ha nem akarsz bajt.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) értékelte a Magyarországon található természetes vizeket. Míg rengeteg kiváló minősítést kapott, olyan is akad, amikbe nem érdemes elmerülni. 

nő, strandolás, nő a strandon, napozás, fürdőzés, természetes víz
Nem minden természetes vizünkben érdemes elmerülni - Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock/

Ezeket a magyarországi természetes vizeket érdemes elkerülni

A tájékoztatás szerint Magyarországon 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván, ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést.

Kifogásolt kategóriába az alábbi 6 strand került:

  • a dunakeszi Duna-parti strand
  • a gárdonyi Tini Strand
  • a makói Maros Kalandpart
  • a nyíregyházi Sóstó Tófürdő
  • a soltvadkerti Vadkerti tófürdő
  • a zalaegerszegi Gébárti-tó strand.

Szerencsére azonban a legnépszerűbb vizeink - a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó - mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású - írja a Travelo.

Az is kiderült, hogy a magyarok körében népszerű üdülőhelyek, Horvátország, Görögország, Ciprus és Bulgária tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizei legalább 94 százalékban kiváló minősítést kaptak 2023-ban.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.