Kiszárad, fonnyad a hortenzia? A szakértő szerint ez az egy dolog mentheti meg a növényt

trükk kertész hortenzia
Ha fonnyadtak, összeesettek a növények, az általában a kiszáradás jele. A hortenzia megmentésére kertészeti szakértő adott egyszerű és hatásos trükköt.

A hortenzia csodálatos növény, hatalmas virágaival a kert igazi éke, és bár nem túl igényes, azért megvannak az alapvető szükségletei, amik ha nem teljesülnek, összeeshet, fonnyadásnak indulhat. Kertészeti szakértő árulta el mit tegyünk, hogy visszafordítsuk ezt a folyamatot, hogy a hortenzia a régi fényében ragyoghasson.

hortenzia
Kiszáradt hortenzia: így menthetjük meg a szakértő szerint
Forrás: Shutterstock

Fonnyad a hortenzia? Így menthetjük meg egyszerűen

Egy kertészeti szakértő megosztotta, hogyan lehet újraéleszteni a földbe ültetett, hervadozó hortenziát. A szakértő elmondta, hogy a kiszáradás gyakori probléma ennél a növénynél méghozzá a gyökérzete miatt.
A hortenzia gyökérrendszere ugyanis más, mint egyéb szárazságtűrő cserjéké, például a rododendronoké. Ezek a növények azért találnak a szárazabb évszakban is nedvességet, mert mélyebben vannak a gyökereik, míg a hortenzia gyökérrendszere a felszínhez közeli, sekélyebb. A

 hortenzia gyökereit apró gyökérszőrök százai és százai borítják. Ezek felelősek a víz gyors felszívódásáért. 

Ami azt jelenti, hogy még problémásabbak lehetnek azok a növények, amik nemrég lettek átültetve. Ilyenkor a hortenziának újra kell növesztenie ezeket a gyökérszőröket, ami néha hét-tíz napig is eltarthat. Ezért van az, hogy a forró nyári napokon, amikor a párolgás a levelek felületén keresztül sokkal gyorsabb, mint a vízfelvétel, a hortenzia növények a bőséges öntözés ellenére összeeshetnek.

Szerencsére van egy egyszerű módszer a hortenziák újraélesztésére - egy átlátszó műanyag zacskó kell hozzá. A növényszakértő szerint ez az „egyetlen dolog", ami segíthet a haldokló kültéri hortenziákon.

Helyezzünk egy átlátszó műanyag zacskót a növény köré legalább 10 napra, az segít csökkenteni a párolgás mértékét, így a növénynek elegendő ideje marad a gyökérszőrök újranövesztésére. Tanácsos hagyni egy kis nyílást az alján a szellőzés érdekében, a zsák belsejét pedig permetezzük be vízzel a páratartalom növeléséért. Az, hogy a zsáknak mennyi ideig kell a növényen lennie, az időjárástól és a növény gyökérzetének méretétől függ, a legtöbb hortenziának azonban 10-14 napra szüksége van. 

Kerti hortenzia: nagyobb és szebb virágokat hoz, ha betartjuk ezt az egy szabályt

A kerti hortenzia viszonylag igénytelen növény, könnyű  tartani, de érdemes minden évben megmetszeni  — sokkal szebb és nagyobb virágokat hoz. A műveletnek hála a bokrok csinosabbak, formásabbak lesznek. A metszés új hajtások eresztésére ösztönzi a növényt. Így csináljuk, ha gyönyörű és dús bokorra vágyunk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.