A szeder metszése: sorsdöntő a radikális nyár végi visszavágás

kertészkedés metszés szeder
Ha bőséges termést szeretnél jövőre, akkor most, augusztusban érdemes visszavágni a szedret. A gyors növekedés miatt az is előfordulhat, hogy többször is el kell végezni ezt a műveletet. Mutatjuk, hogyan kell metszeni a szederbokrot!

A szederbokrok metszése előtt néhány fontos dolgot tudni kell a növényről. Ha tisztában vagyunk az alapokkal, az segíthet a sikeres termesztésben. A málnához hasonlóan a szeder is kétéves növekedési ciklussal rendelkezik. Az első évben a gyökérből nő a vessző, a második évben pedig oldalhajtások fejlődnek, ezeken lesznek a gyümölcsök. Két év után a vesszők kiszáradnak és elhalnak. Ugyanakkor mindig vannak egyéves vesszők, amelyek a következő évben termést hoznak. Mindig lesznek olyan vesszők amelyek egyidejűleg az első vagy a második növekedési évben vannak.

szeder, fekete szeder
A málnához hasonlóan a szeder is kétéves növekedési ciklussal rendelkezik. 
Forrás: Shutterstock

A szeder metszése

A szedret általában tavasszal kell visszavágni. Ilyenkor a hangsúly a kétéves hajtásokon van, amelyek már termést hoztak. Ezek elvégezték a feladatukat, megvédték a fiatal hajtásokat a tél folyamán a hidegtől. Ezeket radikálisan, a talajhoz közel kell elvágni, hogy a növény az energiáját a fiatal hajtások fejlődésébe fektethesse. Nyáron inkább a fiatal hajtásokra összpontosítsunk, amelyek a következő évben termést hoznak. Ezeket augusztus körül kell metszeni, ezzel csökkentjük a terméketlen mellékhajtások számát. A megmaradó vesszők erősebbek lesznek, több és nagyobb gyümölcsöt hoznak.

Hogyan csináljuk?

Amire szükséged lesz:

  • kertészkesztyű
  • éles rózsaolló

Így működik a nyár végi metszés:

1. Ellenőrizd a szederbokrot vannak-e rajta kártevők, látsz-e betegséget. 
2. Ezután vágd vissza a fiatal hajtásokat három-öt szemre. 
3. Keresd meg a vékony oldalhajtásokat, és ezeket két-három szemmel rövidítsd meg.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.