Ezeket a ruhadarabokat soha ne tedd a szárítógépbe

Forrás: Shutterstock/Patryk Kosmider -
szárítás selyem farmer
A szárítógép sok háztartásban elengedhetetlen, jelentősen megkönnyíti a mosást és szárítást, különösen az esős vagy hideg hónapokban. Azonban nem minden ruhadarab alkalmas arra, hogy forró levegővel érintkezzen.

Egyes anyagok és ruhadarabok jelentősen károsodhatnak, ha szárítógépbe kerülnek, ezért fontos tudni, melyeket kell elkerülni. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan ruhadarabot és anyagot, amelyeket soha ne tegyél szárítógépbe, hogy megőrizd azok minőségét és élettartamát.

szárítógép
Szárítógép: nem mindent rakhatunk bele
Forrás: Shutterstock

Szárítógép: van, hogy többet árt, mint használ

  1. Gyapjú és kötött holmik

A gyapjú egy természetes anyag, amely rendkívül érzékeny a hőre. Ha gyapjú vagy kötött ruhadarabot teszel a szárítógépbe, a hő hatására az anyag összemehet, elvesztheti formáját, és akár torzulhat is. A kötött ruhák könnyen nyúlhatnak, és a szárítógépben való forgatás hatására elveszíthetik eredeti alakjukat. Ehelyett ezeket a ruhadarabokat ajánlott lapos felületen, szobahőmérsékleten szárítani.

2. Selyem

A selyem különleges gondoskodást igényel. Nagyon érzékeny a hőre és a durva mozgásra, ezért a szárítógép használata gyorsan tönkreteheti. A selyem ruhadarabok elveszíthetik fényüket, rugalmasságukat, és még össze is zsugorodhatnak a forró levegő hatására. A legjobb, ha a selyem ruhákat a levegőn, árnyékos helyen szárítod, hogy megőrizd anyaguk finomságát és fényét.

3. Csipke és fehérneműk

A csipke, valamint a finom anyagból készült alsóneműk, például melltartók és bugyik, különösen sérülékenyek a szárítógépben. A forró levegő és a forgatás károsíthatja a finom szálakat, eltorzíthatja az anyagokat, és gyengítheti az elasztikus részeket. Ehelyett ajánlott ezeket a darabokat kézzel kimosni, majd törölközővel felitatni a vizet, és kiterítve, levegőn szárítani.

4. Gumi- és műanyagtartalmú ruhadarabok

A szárítógép hője károsíthatja a gumit és a műanyagot tartalmazó ruhadarabokat. Például a sportmelltartók, fürdőruhák vagy ruhadarabok, amelyek rugalmas betéteket tartalmaznak, elveszíthetik rugalmasságukat vagy akár meg is olvadhatnak a magas hőmérsékleten. 

5. Bőr és műbőr

A bőr és a műbőr ruhadarabok, például kabátok vagy nadrágok, szintén nem alkalmasak a szárítógépben történő szárításra. A hő hatására a bőr kiszáradhat, megrepedezhet, vagy elveszítheti rugalmasságát. A műbőr pedig megolvadhat vagy eldeformálódhat. Ezeket a ruhadarabokat nedves ruhával kell áttörölni, majd természetes úton száradni hagyni, elkerülve a közvetlen napfényt.

6. Pamutpólók és farmer nadrágok

Bár a pamut pólók és farmernadrágok gyakran kerülnek a szárítógépbe, a magas hőmérséklet hatására hosszú távon károsodhatnak. A pamut összemehet, elveszítheti formáját, míg a farmer anyagok kifakulhatnak, és a szárítógépben történő folyamatos forgatás hatására gyorsabban kopnak. Ezeket a ruhadarabokat alacsony hőmérsékleten, vagy még jobb, ha szabad levegőn szárítjuk, lehetőleg formára igazítva.

7. Törölközők és mikroszálas anyagok

Bár sokan úgy gondolják, hogy a szárítógépben való szárítás puhábbá teszi a törölközőket, hosszú távon a magas hő és a szárítógép forgó mozgása károsíthatja a szálakat, és azok elveszíthetik puhaságukat és nedvszívó képességüket. A mikroszálas anyagok különösen érzékenyek, mivel a hő hatására megsérülhetnek, és csökkenhet a nedvességelnyelő képességük. Ezeket az anyagokat ajánlott alacsony hőmérsékleten vagy levegőn szárítani.

 Mindig olvasd el a ruhadarab címkéjén található mosási utasításokat, és ha kétségeid vannak, inkább válaszd a levegőn történő szárítást.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.