Ombrofóbia – Rettegés az esőtől

ombrofóbia
Shutterstock/Copyright (c) 2015 wavebreakmedia/Shutterstock. No use without permission. - wavebreakmedia
fóbia eső rettegés
Az egy dolog, ha nem szívesen sétálunk nyirkos időben, mert esetleg tönkremegy a frizuránk, de képzeljük el, mi van akkor, ha valaki kimondottan viszolyog még az eső gondolatától is. Ombrofóbia – ezzel küzd az, aki retteg az esőtől.

A pluviofóbia, más néven ombrofóbia, egy rendkívül komoly szorongásos panasz, amelyet az esőtől való túlzott és logikátlan félelem jellemez.

ombrofóbia
Ombrofóbia - Rettegés az esőtől
Forrás: Shutterstock

Ombrofóbia – Mi van, ha esik?

Az ombrofóbiában szenvedők intenzív szorongást, pánikrohamot és elkerülő viselkedést tapasztalhatnak, ha esőnek vagy az eső gondolatának vannak kitéve. Specifikus fóbiának számít, kiválthatják múltbeli traumatikus élmények, de lehet tanult viselkedés is. Az ombrofóbiások épp úgy félnek a pusztító vihartól, mint a szemerkélő esőtől. Azt képzelik, hogy az eső valamiért borzasztóan veszélyes lehet. Például aggódhatnak a savas esőtől vagy attól, hogy milyen összetevőket tartalmazhat a víz, amely az égből hullik. Általános félelmeik lehetnek attól, hogy a csapadék sötétséget, szürkeséget, földcsuszamlásokat, árvizeket, áramkimaradásokat vagy más bajokat okozhat.

Ezek a tünetei

Fizikai és pszichés tünetei is vannak. A fizikai tünetek közé tartoznak: szapora szívverés, légszomj, felületes, gyors légzés, erős izzadás, gyors és gyakori pislogás, remegés vagy reszketés, hányinger vagy gyomorpanaszok, szédülés.
A pszichológiai tünetek lehetnek: Intenzív szorongás, túlzott félelem vagy pánik, irracionális gondolatok, elkerülő viselkedés, halálfélelem, koncentrációs nehézségek.
A túlzott szorongás komoly hatással lehet a munkavégzésre és a szociális kapcsolatokra is. Jellemző az állandó menedékkeresés vagy megfelelően zárt térben való tartózkodás esős időben.

Mi okozza az egészet?

Kiválthatja egy konkrét trauma, de akár csak egy rossz élményhez társuló emlékkép is. Ilyen lehet például, hogy amikor egy közeli hozzátartozóját elveszítette az illető vagy elhagyta a szerelme, akkor éppen esett az eső. Bár a két dolog között semmi összefüggés sincs, mégis az agy képes összekapcsolni a rossz élményt az adott körülménnyel.

Milyen következményei lehetnek?

A szövődményei más fóbiák és szorongásos betegségek kialakulásával járhatnak, ami jelentős hatással lehet az illető életre és a jólétre.

  • A betegek 75%-a szenved rendszeres pánikrohamtól. Ezek általában hirtelen fellépő, intenzív epizódokban jelentkeznek, amelyeket olyan fizikai tünetek kísérnek, mint a szapora szívverés, légszomj és izzadás. 
  •  Az érintettek 60%-ánál jelentkeznek szorongásos zavarok, amely túlzott aggodalom, félelem és nyugtalanság formájában van jelen a mindennapjaiban. Természetesen ez mindig az esős helyzetek vagy olyan helyek kerüléséhez vezet, ahol akár csak szitálás is előfordulhat. 
  • 40%-ukra jellemző a társadalmi elszigeteltség. Visszavonulnak a társas tevékenységektől és kapcsolatoktól, mert attól félnek, hogy mi van, ha pont akkor kezd esni, amikor közös programon vannak. Mindez magányossághoz és az elszigeteltség érzéséhez vezet.
  • A tartós szomorúság miatt 35%-nál jelentkezik a depresszió enyhébb vagy akár súlyosabb formája. A reménytelenség, hogy valaha elmúlik ez a fóbia, és a tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése okozhatja a depresszió kialakulását, vagy akár súlyosbíthatja is annak tüneteit.
  • Az esőfóbiában szenvedők 30%-ánál kialakul kényszerbetegség. Az esővel kapcsolatos visszatérő és tolakodó gondolatok, amelyeket ismétlődő viselkedések vagy rituálék kísérnek a szorongás enyhítésére. Ilyen lehet, hogy percenként ellenőrzik, be van e csukva az ablak, bezárták-e az ajtókat, vagy hogy folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket.  
  • Poszttraumás stressz zavar is kialakulhat, ez a betegek 20%-nál jelentkezik. Ez olyan rendellenesség, amely egy traumatikus esemény, például egy súlyos vihar vagy árvíz átélése után alakulhat ki, de akár akkor is, ha csak szemtanúja volt az eseménynek, vagy a tévében látta. Ez tartós félelmet, gyakori visszaemlékezéseket, érzelmi szorongást és rémálmokat eredményez.

Hogyan diagnosztizálják?

Az ombrofóbiát viszonylag könnyű felismerni, a megfelelő szakember akár egyetlen beszélgetésből rájöhet a diagnózisra. Az orvos részletesen kikérdezi a beteget a tünetekről, a kiváltó okokról és azt is felméri, hogy milyen hatással van ez a beteg mindennapi életére.
Milyen kezelés segít?
Az ombrofóbia kezelése több terápiát is tartalmazhat, a betegség súlyosságától és az érintett együttműködésétől függően. Ezek a következők lehetnek: 

  • Kognitív-viselkedésterápia (CBT) az irracionális gondolatok és viselkedésmódok kezelésére. Ennek része az esővel kapcsolatos logikátlan hiedelmek megcáfolása, és hiteles tanulmányok megismerése. A szakértő támogatja a beteget abban, hogy fokozatosan, ellenőrzött körülmények és módszerek segítségével tegye ki magát az esővel kapcsolatos ingereknek, és fejlesszen ki stratégiákat az esővel kapcsolatos negatív gondolkodási minták átformálására.
  • Expozíciós terápia az esőtől való félelem fokozatos leküzdésére.
  • Relaxációs módszerek, mint a mély légzés és a mindfulness.
  • Szükség esetén gyógyszereket írhat fel a kezelőorvos a szorongásos tünetek csökkentésére, megszüntetésére.
  • Támogató csoportok vagy csoportos terápiák, ahol a sorstársakkal együtt, egymást segítve küzdhetik le a betegséget.  
  • Pszichoedukáció a fóbiák természetének megértése és az önsegítő készségek fejlesztése érdekében.
  • Önsegítő stratégiák: Sokat segíthet, ha a beteg tájékozódik az esőről és annak jelentőségéről a természetben, hogy kiegyensúlyozottabb perspektívát kapjon.
  • Támogatják a gyógyulást az olyan öngondoskodási tevékenységek, mint például a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és az elegendő alvás.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.