Orvos figyelmeztet: a nyilvános mosdók használata komoly kockázatot rejthet

nyilvános wc veszély kockázat
Bár ritka, de létező kockázatot jelenthet, ha nyilvános mosdót használsz. Egy brit orvos figyelmeztetett, hogy akár halálos vírussal is megfertőződhetünk.

Dr. Sermed Mezher, egy helyettes háziorvos, aki több, mint 200 000 követővel rendelkezik TikTokon, elmondta, hogy a nyilvános mosdókban a toalettpapíron található apró, vörös foltok vérnyomok lehetnek, amelyeket intravénás droghasználók hagyhatnak hátra, miközben tisztítják a tűiket. Az orvos figyelmeztetett arra, hogy a tűk, amelyek illegális drogok injekciózására szolgálnak, gyakran tartalmaznak vért, amely fertőzött lehet különböző kórokozókkal, például hepatitisz B-vel, C-vel vagy akár HIV-fertőzéssel.

nyilvános wc, veszély, kockázat, orvos figyelmeztet
nyilvános wc, veszély, kockázat, orvos figyelmeztet
Forrás: Shutterstock/Galina-Photo

Orvos figyelmeztet: a fertőzés kockázata ritka, de lehetséges

Az orvos mellett már a szakértők is felhívták a figyelmet arra, hogy az intravénás droghasználók néha alkalmi tisztítási módszereket alkalmaznak a tűikhez, például toalettpapírral vagy más rendelkezésre álló anyagokkal törlik őket. Ez a módszer azonban nem hatékony a tű megfelelő sterilizálására, mivel a toalettpapírral való törlés nem távolítja el vagy pusztítja el a vírusokat. A toalettpapír nem alkalmas fertőtlenítésre, és akár baktériumokat vagy más szennyeződéseket is tartalmazhat.

A vírusok így a tűn maradhatnak, vagy közvetett érintkezés révén olyan felületekre kerülhetnek, mint a mosdók, vécéülőkék vagy adagolók.

"Ha fertőzött személy vér- vagy testfolyadékaival érintkeznek a mosdó felületei — mint a kézmosók, ajtókilincsek vagy akár a kidobott toalettpapír —, fennáll a fertőző betegségek terjedésének kockázata. Bár az HIV vagy hepatitisz vírusok nem maradnak sokáig életben a felületeken, közvetett érintkezés révén, különösen nem megfelelő higiéniai körülmények között, fennáll a kockázat, különösen, ha valaki friss vérrel érintkezik. Ha a vér már megszáradt, a fertőzés kockázata jelentősen csökken, de még mindig lehetséges.” Dr. Mezher azt is hozzátette: „Természetesen az is rendkívül ritka, hogy egy droghasználó ilyet tenne, mivel ezzel tompítanák a tűjüket. Emellett léteznek tűcsere programok, amelyek segíthetnek abban, hogy ingyenesen jussanak tiszta tűkhöz. Ezek a drogrehabilitációs programok nemcsak mások védelme érdekében fontosak, hanem saját magunk védelme szempontjából is.”

Szakértők szerint a HIV fertőzés kockázata toalettpapírral szinte lehetetlen

A Terrence Higgins Trust szerint az HIV „általában nem képes túl sokáig életben maradni a testen kívül.” A jótékonysági szervezet azt is megjegyezte, hogy: „A testen kívül lévő vérrel vagy spermával való érintkezés általában nem jelent kockázatot az HIV átvitelére.” Egy másik TikTok videóban a Harm Reduction Services — egy Kaliforniában működő nonprofit szervezet — is figyelmeztetett, hogy valószínűtlen, hogy toalettpapírt használnának a tűk tisztítására, mivel „a tűk nagyon gyorsan tompulnak.” Hozzátették: „Ha valaki tűket tisztít, hogy újra felhasználja őket, akkor általában folyadékkal, például fehérítő oldattal teszik, hogy ne tompuljon el a hegyük.” 

A WHO szerint azonban a hepatitisz 50-100-szor fertőzőbb, mint az HIV. A hepatitis B vírus a testen kívül legalább 7 napig életben maradhat, állítja az ENSZ ügynöksége.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.