8 beauty tévhit, amit többé ne higgy el

beauty, tévhit, mítosz, szépségápolás
Shutterstock - LightField Studios
haj mítosz bőr tévhit smink
Evidenciaként kezeljük ezeket az állításokat, pedig a legtöbbnek nincs semmi valóságtartalma. Íme, a 8 legnagyobb beauty mítosz.

Néhány generációról generációra öröklődő állítás igazságtartalmát eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, legyen szó főzésről, gyereknevelésről vagy szépségápolásról. Azonban ezek közel sem biztos, hogy tényleg megállják a helyüket a valóságban. Ezúttal a leggyakoribb beauty mítoszokkal számolunk le.

beauty, tévhit, mítosz
Rengeteg beauty tipp kering, amivel még árthatsz is magadnak.
Forrás: Shutterstock

Ezeknek a beauty tippeknek ne dőlj be!

1. A sok fésüléstől csillogóbb lesz a frizura

Bár a fésülködés serkenti a fejbőr faggyútermelését és vérkeringését, ám a zsírmolekulákat a haj teljes hosszán eloszlatja, így a szálak könnyebben bezsírosodnak, lelapulnak, összetapadnak, nem beszélve arról, hogy a rossz minőségű kefe, fésű fel is sértheti a felszínüket, valamint a fejbőrt. A fésülködés tehát fontos, de elegendő pár húzás is.

A hőn áhított, selymes csillogást ne a fésülködéstől reméld, hanem a speciális, ragyogást biztosító készítményektől!

2. Alulról felfelé főnözve dúsabbnak tűnik a haj

Hosszú haj esetén közvetlenül a szárítás után valóban úgy tűnhet, mintha több hajad lenne, ám ettől még a hajtőnél ugyanúgy lapos lesz a frizura.

Főnözésnél enyhén billentsd oldalra a fejed, az ujjaiddal válassz le egy-egy tincset a törölközővel szárazra dörzsölt hajadból, és a növésiránnyal ellentétesen szárítsd meg egy körkefe segítségével. A még jobb tartás érdekében használj a hajtípusodnak megfelelő, dúsító hatású hajhabot!

3. A zsíros bőrt gyakran kell tisztítani

Mivel ez rombolja a természetes lipidréteget kiszárítva a bőrt, ezért a faggyúmirigyek még több zsiradékot termelnek, és emiatt tovább romlik a bőr állapota. Irritáció is felléphet.

Használj szappanmentes, kímélő gélt a zsíros arcbőr tisztításához! Ne dörzsöld a felületet. Gyakori tévhit, hogy ezt a bőrtípust nem kell hidratálni, pedig vízhiány ennél is felléphet.

4. A púder, alapozó alatt nem szellőzik a bőr

Lélegző bőr nem létezik, mert ez a fontos szerv belülről, a vérkeringés révén jut hozzá a szükséges oxigénmennyiséghez. Éppen ezért napközben nyugodtan használhatsz valamilyen könnyű, UV-védelmet biztosító púdert, alapozót vagy BB-krémet, amely a nap káros hatásaitól is véd.

A friss levegőn végzett testmozgás serkenti a vérkeringést, így a bőr is több oxigénhez jut, és üdébb, rózsásabb lesz.

5. A testápoló az arcra is jó

Mivel ezen a részen sokkal vékonyabb a bőr, mint a test többi részén, ezért az orcák más ápolást igényelnek. A zsíros és vegyes arcbőrre például a hagyományos testápolók túlságosan zsírosak.

Kizárólag akkor kenj az arcodra testápolót, ha egyáltalán nem érzékeny a bőröd, és a készítmény nem tartalmaz például a szemet irritáló illatanyagot.

6. A vágástól gyorsabban nő a haj

Vágás után a hajkoronád sokkal dúsabbnak, egészségesebbnek néz ki, mivel megszabadultál a töredezett, elvékonyodott hajvégektől. Ám a növekedést sajnos nem serkenti a vágás, mert a hajhagymák a fejbőrben találhatók. 

Ha azt szeretnéd, hogy gyorsabban nőjön a hajad, fontos, hogy fehérjében gazdagon táplálkozz, és kellő mennyiségben juttass B6-, B8- (biotin) és B12-vitaminokat a szervezetedbe. A rendszeresen végzett fejbőrmasszázs szintén segít.

7. A szemfesték gyengíti a szempillákat

A mai termékek nagy mennyiségben tartalmaznak a pillákat kifejezetten védő hatóanyagokat, például vitaminokat, olajakat.

Este mindenképpen alaposan távolítsd el a festéket, mert a szembe jutva gyulladást okozhat! Különösen igaz ez a vízálló változatra, amihez speciális lemosót használj.

8. A vékony nők nem ismerik a narancsbőrt

A cellulitis kialakulásáért nem a kilók a felelősek, hanem a gyenge kötőszöveti állomány – ez pedig akár örökölhető is.

Egészséges táplálkozással, a megfelelő feszesítő bőrápolókkal és sok mozgással javíthatsz az összképen! Például feküdj a talajra, egy kicsit emeld meg a csípőd, és szorítsd össze a farizmaidat. Tartsd ki a pózt 1 percig, majd ereszkedj vissza kiinduló helyzetbe. Ismételd 3-szor, és naponta többször is végezd el a gyakorlatot. Pár hét után már látható lesz az eredmény.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.