Egy tanulmány felfedte: a kevésbé vonzó emberek rövidebb életet élnek

szépség tanulmány élethossz
Igazságtalannak tűnhet, de ha valaki nem vonzó, az azt jelentheti, hogy nagyobb valószínűséggel hal meg fiatalabban, mint jóképűek. A csúnya férfiak átlagosan majdnem egy évvel kevesebbet élnek a tanulmány szerint, a nem vonzó nők pedig átlagosan két évvel korábban halnak meg.

Az emberi külső megítélése évezredek óta befolyásolja a társadalmi viszonyokat és az élet különböző területeire is hatással van. Egy új tanulmány azonban arra világított rá, hogy a szépség még az egészségre és a várható élettartamra is hatással lehet. 

tanulmány szépség
Egy tanulmány szerint a csúnyább emberek rövidebb ideig élnek 
Forrás: Shutterstock/Nicoleta Ionescu

A tanulmány szerint szépségünk összefüggésben állhat azzal, hogy meddig élünk

Egy friss kutatás szerint azok az emberek, akiket kevésbé tartanak vonzónak, rövidebb életet élhetnek, mint a vonzóbb társaik. A kutatásban résztvevők megjelenését hat kategóriába sorolták, a legvonzóbbtól a legkevésbé vonzóig. A Social Science and Medicine folyóiratban megjelent amerikai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a csúnyábbnak titulált emberek életkilátásai rosszabbak lehetnek, mivel nagyobb eséllyel tapasztalnak meg társadalmi és gazdasági hátrányokat. A kutatók szerint a kevésbé vonzó emberek gyakran kevesebb társadalmi támogatást kapnak, kevesebb barátjuk van, és nehezebben találnak párt, ami közvetlenül befolyásolja az életminőségüket és egészségüket."Általánosan azt találtuk, hogy azok, akiknek az arc vonzerejét a legkevésbé vonzó kategóriába sorolták, magasabb halálozási kockázatot mutattak életük során, mint az átlagos vagy magas minősítésűek" - írják a tanulmány szerzői. Ezen kívül az ilyen személyek gyakrabban érezhetik magukat kirekesztettnek,  ami fokozott stresszhez és az abból eredő egészségügyi problémákhoz vezethet. 

A széleskörű társadalomtudomány is bizonyítja, hogy a vonzóbb emberek többet keresnek, jobban bánnak velük a tanárok, kevésbé valószínű, hogy bűncselekményt követnek el, és ha mégis, akkor enyhébb büntetést kapnak.

A vonzóbb emberek hosszabb életre számíthatnak

A tanulmány több ezer embert vizsgált, és az eredmények azt mutatták, hogy a vonzóbb emberek nemcsak gazdasági előnyökre, hanem hosszabb életre is számíthatnak. A kutatók kiemelték, hogy a vonzerő önmagában nem határozza meg az élet hosszát, de közvetetten hatással lehet rá azáltal, hogy befolyásolja a társadalmi kapcsolatok minőségét és az élet során elérhető lehetőségeket. Az eredmények kapcsán a kutatók kihangsúlyozták, hogy sok más tényező is közrejátszik az élet hossza és minősége tekintetében. A külső megítélés azonban egyértelműen fontos szerepet játszik. 

A kutatók szerint idővel, ha az emberek nem fordítanának annyi figyelmet a mindennapi életben a megjelenésre, akkor 100 év múlva már nem látnánk ezeket a különbségeket az élettartamot illetően. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.