Az aloe vera valóban elősegíti a hajnövekedést?

aloe vera, hajápolás, haj, hajnövekedés
Shutterstock/New Africa -
hajápolás aloe vera hajnövesztés haj
Leggyakrabban az aloe verát a gyors hajnövekedés kulcsaként emlegetik, és bár van ebben némi igazság, rengeteg más előnye is van, amelyeket érdemes megismerni. Íme minden, amit az aloe vera hajra való használatáról tudni kell.

Az aloe vera egy igazi csodaszert, amelyet évszázadok óta használnak gyógyításra és szépségápolásra. Az aloe vera egyike azoknak a mindenre alkalmas összetevőknek, amelyekről a mai napig rengetegen áradoznak. A növényi gél számos termékben megtalálható a testápolóktól a samponokig, balzsamokig, szérumokig, kenőcsökig, valószínűleg azért, mert jótékony hatásai végett számos problémára alkalmazható. Például akne, leégés, sebek és még székrekedés kezelésére is használták. 

aloe vera, hajápolás, haj, hajnövekedés
Az aloe vera növény leveleiben található gél rengeteg jótékony hatással bír.
Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Milyen előnyökkel jár az aloe vera használata a hajra?

A növény leveleiben található kocsonyás anyag egy úgynevezett acemannán nevű poliszaharidot tartalmaz, amely az aloe pozitív hatásaiért felelős.

Ez a gél állagú anyag rengeteg jótékony hatással bír: tele van vitaminokkal (A, C, E és B12), amelyek elősegíthetik a haj növekedését. Emellett tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, cink), valamint antioxidánsokat, amelyek segítik a bőr regenerálódását, hidratálják és megnyugtatják az irritált felületeket. 

A hajápolás során is érdemes tehát alkalmazni, mert az aloe vera gél mélyen hidratálja a hajszálakat, erősíti a hajhagymákat, és segít megelőzni a hajtöredezést. Antibakteriális tulajdonságai révén segít megszabadulni a korpától és csillapítja a viszkető fejbőrt. 

Az aloe más olyan állapotok kezelésére is használható, amelyek hatással lehetnek a fejbőrre, például a pikkelysömörre, csökkentve a bőrpírt,és  a hámlást. Az aloe bizonyos gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek az irritáció csillapításában. Emellett serkenti a hajnövekedést, így dúsabb, egészségesebb tincseket eredményez.

Az aloe vera emellett hidratálóként is használható a fejbőrön és a hajon, mert poliszacharidokat tartalmaz, olyan összetett cukormolekulákat, amelyek segítenek megtartani és vonzani a nedvességet. Az aloe verában található antioxidánsok potenciálisan segíthetnek csökkenteni a fejbőr bőre és a hajsejtek által tapasztalt oxidatív stresszt, ami hozzájárulhat a hajhulláshoz.  

Hogyan használható az aloe vera a hajra?

  • vigyünk fel közvetlenül a fejbőrre a friss aloe vera gélt 
  • masszírozzuk be néhány percig
  • hagyjuk hatni legfeljebb 30 percig, majd alaposan mossuk le

Tipp: Amellett, hogy önmagában használjuk a gélt, kondicionálóval is keverhetjük a nedvesség fokozása érdekében. Ezenkívül használhatjuk spray-ként egy rész aloe és két rész víz felhasználásával. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha száraznak érezzük a hajunkat. 

Hogyan kell alkalmazni az aloe verát?

Miután levágtuk az aloe növényt és eltávolítottuk a gélt, közvetlenül felvihetjük azt a a fejbőrre vagy a hajra. Mielőtt azonban belevágnánk, mindenképpen győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk-e érzékenyek vagy allergiásak rá. 

Ha nem szeretnénk magával a növénnyel bíbelődni, akkor olyan termékeket vásároljunk, amelyek vagy 100%- ban tartalmaznak aloe verát, vagy az aloe az első összetevőként szerepel, krémek esetén pedig ügyeljünk rá, hgy legalább 20% legyen az aloe vera tartalom.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.