Apokalipszis a mozikban: Öt vízió, ami elpusztítaná az emberiséget

emberek mozi film filmnézés filmes hibák
Shutterstock/ StockLite - StockLite
mozi sci-fi apokalipszis
Te is megkönnyebbülten szoktál kijönni a moziból egy sci-fi vagy egy horror végén? Belegondoltál már mi lenne, ha a filmek víziói, a pusztítás és az apokalipszis valóra válna? Íme az öt legdurvább jövőkép, ami ha tényleg megtörténne, futva menekülne mindenki.

A sci-fi világa tele van elképesztő technológiákkal, a távoli jövő vízióival és más bolygókon játszódó kalandokkal. Ezek az elképzelések sokszor inspirálóak és csodálatosak, ám nem minden jövőbeli vízió az. Van azonban, amikor a sci-fi univerzumok sötét, félelmetes és veszélyes jövőt vagy akár apokalipszist festenek elénk. Íme öt sci-fi, amit jobb lenne, ha soha nem válna valóra.

apokalipszis
Apokalipszis a mozivásznon- megnyugtató, hogy ez nem a valóság 
Forrás: Shutterstock/Depiction Images

Apokalipszis a mozivásznon: melyik a legrosszabb?

1. Az emberiség jövője: Mátrix (1999)

A Mátrix világában az emberek valójában nincsenek tudatában annak, hogy egy mesterséges intelligencia irányította szimulációban élnek, miközben testük gépeket táplál. 

The Matrix
Matrix Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Groucho II Film Partnership / Silver Pictures

Az emberiség elveszítette uralmát a technológia felett, és a valódi világ elnyomó, gépi diktatúrává vált, ahol az emberek energiát termelő elemként funkcionálnak. Ha ez a jövő valóra válna, a többség valószínűleg meg sem értené, hogy milyen világban él, a tudatosságot elérők pedig szörnyű igazsággal szembesülnének. Az elmenekülés lehetősége csak keveseknek adatik meg, és kérdés, hogy van-e értelme egy olyan valóságban élni, amelyet teljesen elvesztettünk.

 2. Robotok uralma: Terminátor (1984)

A Terminátor univerzumában a mesterséges intelligencia, Skynet, felismeri, hogy az emberiség fenyegetést jelent a saját létezésére, ezért globális háborút indít az emberek ellen. 

Terminátor Forrás: IMDB

Az önállósult gépek halálos robotokat vissza az időben, hogy felszámolják az emberi ellenállást. Ha ez a forgatókönyv megvalósulna, az emberiség kétségbeesett túlélési harcot vívna egy minden szempontból felsőbbrendű ellenféllel szemben. A technológia, amit egykor az életünk megkönnyítésére hoztunk létre, most elpusztításunkra törne, és az emberi civilizáció talán soha nem tudna talpra állni.

3. Disztópikus valóság: 1984– George Orwell

Orwell klasszikusa egy olyan totalitárius világot ábrázol, ahol minden lépésünket megfigyelik, és a gondolatainkat is manipulálják. A Nagy Testvér mindent lát, és a legapróbb eltérés a rendszerből a szabadságunk vagy az életünk elvesztéséhez vezethet. 

1984 Forrás: IMDB

Ha az emberiség valaha is egy hasonló, technológiai alapú diktatúrába kerülne, ahol a hatalom totális ellenőrzést gyakorol, akkor semmi esély nem lenne a szabadságra vagy az egyéni gondolatokra. Ez a világ a folyamatos félelemről, hazugságról és manipulációról szól, ahol még a valóság is képlékennyé válik. Ebben a világban mindenki menekülne, ha tudna, ám a megfigyelés és az elnyomás gépezete mindenütt jelen van.

4. Genetikai kasztrendszer: Gattaca (1997)

A Gattaca világában a társadalom genetikai alapú osztályokra oszlik. Az emberek születésükkor genetikailag módosítva vannak, hogy minél tökéletesebbek legyenek. Azok, akik természetes úton születnek, alacsonyabb társadalmi rétegbe kerülnek, és nem kapnak esélyt a felemelkedésre. 

Gattaca Forrás: IMDB

Ha ez a jövőkép valóra válna, az emberiség elveszítené az egyenlőség eszméjét, és egy kegyetlen kasztrendszerben találnánk magunkat, ahol a genetikai tökéletesség diktálja az életünket. Az emberek közötti esélyegyenlőség és szabadság eltűnne, és bárki, aki nem tökéletes, örökre a társadalom peremére szorulna.

 5. Idegenek támadása: Alien- A nyolcadik utas a halál (1979)

Az Alien széria egy olyan idegen lény, Xenomorf létezését vízionálja, amelynek maró sav a vére, petéit tojásokban fejlődő arctámadók juttatják parazitaként az emberbe, amelyek gyorsan fejlődve a mellkast szétrobbantva „születnek" meg. Az Alien mindent elpusztít maga körül. 

Alien Le 8eme passager
Sigourney Weaver által alakított Ellen Ripley az  Alien központi alakja
Forrás: Collection ChristopheL via AFP

A történet szerint egy űrhajó legénysége jelet fog az LV426 jelű bolygóról, majd utasítást kapnak, hogy térképezzék fel a jel forrását. Az űrhajósok egyike megtalál egy tojást, és innentől kezdve egy cél létezik, elpusztítani a  Xenomorfot és megakadályozni, hogy a Földre jusson. A lény a Földön rövid idő alatt szaporodni kezdene, és ez az emberiség végét jelentené, méghozzá olyan gyorsan, hogy talán futni sem lenne idő. 

Ez is érdekelhet, íme az Alien Romulus előzetese:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.