Erzsébet királynő légiutas-kísérője kitálalt: ezekhez ragaszkodott a fedélzeten a néhai uralkodó

II. Erzsébet királynő
Getty Images/Max Mumby/Indigo -
repülőút erzsébet királynő légiutas-kísérő
A néhai uralkodó rendszeres királyi körutakon járta be a világot. Egy eddig soha nem látott lista került elő, amelyből kiderült, hogy Erzsébet királynő számos kérést tett, hogy utazásait kényelmesebbé tegye.

Gondoltad volna, hogy Erzsébet királynő 70 éves uralkodása alatt 285 hivatalos tengerentúli turnét tett? Uralkodói szerepében bejárta szinte az egész világot. Most olyan titkos információk kerültek napvilágra, hogy a néhai királynőnek számos kérése volt repülés közben, hogy kényelmesebbé tegye utazását, például egy martinivel és saját, otthonról hozott párnáival. Továbbá, hogy utazás közben is szívesen követte az útvonaltérképet. 

Erzsébet királynő
Erzsébet királynő és Fülöp herceg rengeteget utaztak repülővel
Forrás: Getty Images

Napvilágra kerültek Erzsébet királynő légiutas-kísérője által írt dokumentumok 

Elizabeth Evans, a birminghami Moseley légiutas-kísérője részletesen feljegyezte Erzsébet királynő és Fülöp herceg kéréseit 1989-es szingapúri és malajziai körútjuk során. A légiutas-kísérő 1970-től 28 évig dolgozott a British Airways-nél, és egy komplett gyűjteményt őrzött pályafutásáról, amelyben Hollywood legnagyobb nevei, köztük Rod Stewart, Arnold Schwarzenegger és Cliff Richard menükártyái és autogrammjai is megtalálhatók. A 2017-ben, 70 évesen elhunyt Evans asszony otthonában őrizte a gyűjteményt. Ezt a kincsesbányát nemrégiben fedezte fel unokahúga, és a héten bocsájtják majd árverésre. A tétel várhatóan 400 és 600 font közötti összeget fog érni, amikor augusztus 20-án a Hansons aukciósházban majd kalapács alá kerül. A megtalált feljegyzések némelyike ​​bizalmas utasításokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan kell vigyázni a királynőre repülései során.

Az egyik feljegyzés szerint a királynő hajlamos egy martinit inni, mielőtt vendégei megérkeznek, míg egy másik jegyzetben az szerepel, hogy felszálláskor és az öltözőjében egy tál cukormentes Velamint kér. A néhai uralkodó azt is kérte, hogy saját párnáin aludjon, és azt, hogy ruháját mindig az ágyában találja.

A királynőhöz érkező vendégek tájékoztatást kaptak, hogy mikor szolgálják fel a koktélokat a királyi fülkében, és az uralkodót megkérdezték arról, hogy milyen bort szeretne fogyasztani a vacsorához. A repülő utakon először mindig a királynőnek szolgálták fel az ételt, utána a női vendégek következtek, majd fontossági sorrendben a többi utas. A utaskísérő személyzet tagjait arra utasították, hogy ne menjenek át a fülkéjén, és a lehető legkevesebb zajt csapják. 

Egy utolsó megjegyzés szerint senki sem ébresztheti fel a királynőt, ha a gép leszállásakor még alszik.

Charles Hanson, az aukciósház tulajdonosa elmondta: "Erzsébetet a BA rendkívül nagyra értékelhette, mivel a világ legfontosabb embereit szolgálta ki. Vegyük például a British Airways 1989-es királyi járatát. Emléktárgyai között bizalmas utasítások szerepelnek arról, hogyan kell gondoskodni a néhai királynőnkről és Fülöp hercegről egészen addig, hogy őfelsége milyen édességeket részesített előnyben a felszálláskor".

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.