Sztárok, akik végrendelet nélkül haltak meg

MTV Unplugged: Nirvana, Kurt Cobain
Getty Images - Frank Micelotta Archive
hagyaték végrendelet sztár
Kurt Cobain-től Amy Winehouse-ig sokan vannak, akik nem készítettek végrendeletet, senkivel nem osztották meg végakaratukat. Talán nem is volt nekik, hiszen az elhunyt sztárok közül sokan fájdalmasan fiatalon távoztak, talán eszükbe sem jutott, hogy bármiről is rendelkezniük kéne.

Amikor egy híresség távozik az élők sorából, nem elég a végső nyughelyéről gondoskodnia, mivel gyakran a hírnév mellé rengeteg pénz is társul, és az anyagiakon túl a szellemi örökségüket is életben kell tartani. Fontos, hogy legyen valaki, aki kezeli a hagyatékot. Ám néhány sztár mégis végrendelet nélkül hal meg, ami komoly kérdéseket vet fel az anyagi és szellemi hagyatékkal kapcsolatban, és ez gyakran, ha a családtagok nem tudnak megegyezni, évekig tartó heves bírósági csatározásokhoz vezet.

sztár, amy winehouse
Amy Winehouse is azon sztárok között van, akik végrendelet nélkül haltak meg
Forrás: Getty Images/Lollapalooza 2007 - Show - Day 3

Lássuk, kik azok a sztárok, akik végrendelet nélkül haltak meg

1. Amy Winehouse

Amy Winehouse 2011-ben bekövetkezett korai halála után kiderült, hogy végrendelet nélkül távozott az élők sorából, és 4,66 millió dollár értékű hagyatékot hagyott hátra. Mivel nem volt dokumentálva, hogyan szerette volna a vagyonát felosztani,minden a szüleire, Mitch és Janis Winehouse-ra szállt. Eközben semmit sem kapott volt férje, Blake Fielder-Civil, akitől 2009-ben vált el. A férfi 2019-ben megpróbált 1,4 millió dolláros jogi igényt támasztani a hagyatékára, de nem járt sikerrel.

Jimi Hendrix
Jimi Hendrix is a 27-esek klubjának tagja
Forrás:  AFP)

2. Jimi Hendrix

A híres zenész, Jimi Hendrix mindössze 27 éves volt, amikor 1970-ben meghalt, végrendelet nélkül. Vagyonát apja, Al kapta meg, de amikor 2002-ben ő is meghalt, évekig tartó jogi csatározások kezdődtek a hagyaték kezelésével kapcsolatban. Al az irányítást Jimi örökbefogadott mostohatestvérére, Janie-re ruházta át, amit Jimi bátyja, Leon vitatott. Egy 2004-es bírósági csatározás során Leon és Al hagyatékának 11 kedvezményezettje közül hét azzal érvelt, hogy Janie sosem ismerte Jimit, mert még kislány volt, amikor a férfi meghalt. Leon azt is állította, hogy Janie meggyőzte apjukat, Al-t, hogy írja ki őt a végrendeletéből, és rosszul kezelte a hagyatékot. A bíró végül úgy döntött, hogy Janie továbbra is irányíthatja a hagyatékot, de a pénzösszegeket más vagyonkezelőknek kell szétosztania. Évekkel később egy másik bíró Leonnak adta Jimi Hendrix képmásának és képének felhasználási jogait, ám a családtagok között számos más jogi per is zajlott a hagyatékkal kapcsolatban.

MTV Unplugged: Nirvana
A Nirvana frontembere, Kurt Cobain sem végrendelkezett
Forrás: MTV Unplugged: Nirvana/HEADSHOT NIRVANA music KURT COBAIN

3. Kurt Cobain

Amikor Kurt Cobain 1994-ben meghalt, nem volt érvényes végrendelete. Végül a hagyatéka a feleségére, Courtney Love-ra szállt, amely magában foglalta a Nirvana szinte teljes katalógusának kiadói jogait. Lánya, Frances Bean számára, aki mindössze egyéves volt, amikor apja elhunyt, egy vagyonkezelői alapot is létrehoztak. Courtney több mint egy évtizeden át irányította a hagyaték rá eső részét, mielőtt eladta a Nirvana kiadói jogainak egy részét 50 millió dollárért. 2010-ben lemondott annak a cégnek a vezetéséről, amely Kurt kiadási jogait kezelte, cserébe a lánya vagyonkezelői alapjából kapott 2,75 millió dolláros kölcsönért. Ez idő tájt Frances betöltötte a 18. életévét, és hozzáférhetett a hagyaték egyharmadát kitevő vagyonhoz.

Prince In Detroit
Forrás: Getty Images/Prince In Detroit

4. Prince

Prince 2016-ban halt meg, 300 millió dollárra becsült vagyont hagyva maga után, végrendelet nélkül. Több ember is megpróbált titkos családtagként jelentkezni, és igényt benyújtani a hagyaték egy részére, de végül mindannyiukat elutasították. Több mint egy évbe telt, mire megállapították Prince hagyatékának jogos kedvezményezettjeit, aki végül a húga, Tyka Nelson, valamint öt féltestvére lett. A következő néhány év során a testvérek gyakran kerültek bíróság elé, ahol azon csatáztak, hogyan osszák fel a pénzösszegeket. 2021-ben három örökös eladta a részvényeit a Primary Wave nevű zenei kiadóvállalatnak. A következő évben végül egy bíró döntött a hagyaték felosztásáról, amelyet a Forbes szerint 156 millió dollárra becsültek. Bár a jogi csata látszólag lezárult, a testvérek között továbbra is megmaradtak a nézeteltérések, amelyeket a bíróságon játszottak le. Még 2024 elején a Prince Legacy LLC, a Prince hagyaték felét felügyelő holdingvállalat vezetőinek pert kellett indítaniuk több családtag ellen, akik megpróbálták eltávolítani a vezetőket a cégből.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.