Kommunikáció a párkapcsolatban: 5 tipp annak érdekében, hogy többet beszélgessetek

Shutterstock/Prostock-studio - 19 STUDIO
beszélgetés érzelmek bizalom
Íme 5 tipp, ami segíthet, hogy könnyebben sikerüljön megnyílni egy párkapcsolatban. A kommunikáció, az őszinte beszélgetések nagy mértékben javíthatják a kapcsolat minőségét és a vitás helyzetek rendezésében is segíthetnek.

Egy kapcsolatban nem mindig könnyű kommunikálni, pláne, ha a párunk csendesebb típus. A kommunikáció két ember között pedig számtalan dologtól függhet. Vannak olyan párok, akik keveset beszélnek, viszont ők így érzik jól magukat, nekik így komfortos. Akadnak olyanok, akik mindenről tudnak beszélgetni és sose fogynak ki a témákból. És létezik az a helyzet is, amikor te többet beszélgetnél, mint amennyit a párod jelenleg igényelne. Gondold át a következő javaslatokat, hátha az alkalmazásukkal tudsz majd javítani a helyzeten.

kommunikáció a párkapcsolatban
Erőfeszítéseink, hogy jobb legyen a kommunikáció a párkapcsolatban egy hosszú utazás kezdetét jelentik
Forrás: Shutterstock/Dusan Petkovic

Így kezdhet el javulni a kommunikáció a párkapcsolatban

Javulás alatt nem azt értjük, hogy ami jelenleg fennáll köztetek, az rossz lenne. Egyszerűen csak ha megvan benned az igény és az érzés, hogy te többet beszélgetnél, akkor ezen érdemes dolgozni, hiszen a későbbikben ez frusztrációt okozhat benned, aminek meg legtöbbször vita a vége. Egy veszekedés pedig egyik fél számára sem okoz boldogságot. A gondolatok és pláne az érzéseink őszinte feltárásához komoly bizalomra van szükség. És ha még meg is van köztetek ez, akkor sem biztos, hogy a párod könnyen szavakba tudja önteni és megfogalmazni mindazt, amit amúgy szeretne elmondani neked. Fontos megértened és szem előtt tartanod, hogy a férfiak és nők alapvetően máshogy kommunikálnak. A férfiak főként a logika mentén, a nők pedig legtöbbször érzelmi szempontból kommunikálnak.

5 tipp, ami segíthet, hogy könnyebben megnyíljon

Te is érezted már úgy, hogy a párod olyan, mint egy bonyolult számkombinációval rendelkező zárt széf? Gondolkodtál már azon, hogy vajon miért őrzi úgy az érzelmeit, mintha egy szigorúan titkos dokumentum lenne? Bizony ennek az egyik oka az, hogy a férfiakat már kiskoruktól kezdve arra nevelték, hogy kemények legyenek. Szerencsére társadalmunkban elindult már némi fejlődés e téren, de az idősebb generációkhoz tartozó férfiak zöme még úgy nőtt fel, hogy a férfi az nem sír, nem nyafog, mindig erős és határozott, nem mutathatja ki az érzelmeit. És bizony ezeket a gyerekkorban megélt tapasztalatok minél idősebb az ember, annál nehezebb levetkőzni. 

De lássunk, akkor hogyan is vehető rá szíved választottja, hogy megnyíljon és fokozza a kommunikáció mennyiségét, de legfőképp annak minőségét veled.

  • Tudasd vele, hogy nem baj, ha beszél az érzelmeiről

Sok férfi azt tanulta meg, hogy az érzelmei őszinte feltárásával sebezhetővé és férfiatlanná válik mások szemében. Ha úgy érzed, hogy a párod is hasonló blokkokkal küzd, egyszerűen csak jelezd felé, hogy a szemedben nem fog kevesebbnek tűnni, ugyan úgy tisztelni és szeretni fogod, ha megnyílik előtted. Ha sikerül hosszabban beszélgetnetek, kedvesen köszönd meg neki, légy hálás és tudasd vele, hogy ez az, amire vágysz. Pozitív visszacsatolásaid ereje nagyobb, mint gondolnád. Az is hatásos lehet, ha te kezded a sort. Amikor először megosztasz valami személyeset magadról, az gyakran viszonzásra ösztönzi a másik embert.

  • Maximális figyelem

Aktív figyelem alatt azt érjük, hogy ha a párod beszél hozzád, akkor teljes egészében rá koncentrálsz, értőn figyelsz. Nem nyomkodod közben a telefonod, nem nézed a tévét, nem kezdesz el más dolgokkal foglalkozni és a gondolataidra is ügyelsz, hogy ne kalandozzanak el. Részt veszel a beszélgetésben, kérdezel, empatikus vagy és nem csak külső szemlélőként vagy jelen. Ne feled, kérdezni is tudni kell. Nyitott kérdésekkel segítheted, hogy jobban megnyíljon és mélyebb gondolatait és érzéseit is megossza veled. Gondolj csak bele, hát nem ez lenne fordított helyzetben, amire te is vágynál?

  • Nonverbális jelzések

A verbális kommunikáció elválaszthatatlan részét képezi a testbeszéd, amely hat a tudatalattinkra. Minden mosoly, minden pillantás üzenetet küld párunk felé és fordítva. Ezek az apró jelek, nonverbális jelzések komoly mélységet adnak a beszélgetéseiteknek, tehát érdemes ügyelned rá, hogy gesztusaid és arcmimikád is pozitív legyen párod felé. Sose ítélkezz, hiszen támogató környezet nélkül szinte lehetetlen lesz rávenni bárkit is, hogy kommunikáljon veled. 

Forrás: Shutterstock/Prostock-studio
  • Kommunikáljunk a megfelelő csatornán

Engedd, hogy a neki megfelelő módon beszéljen. Ne kényszerítsd rá, hogy ugyan úgy kommunikáljon, mint te. Talán jobban érzi magát, ha üzenetben beszél az érzelmeiről, hiszen nem mindenki képes arra, ha négyszemközt kell kommunikálnia. Értékeld, ha ez megtörténik, hiszen ez is egy nagyszerű első lépés, ahonnan már lehet építkezni.

  • Használd a humort a feszültség enyhítésére

Nem arról van szó, hogy faviccekkel dobálózz, mert ez inkább teremt kínos helyzeteket, semmint megoldást. Hanem arra gondolunk, hogy egy csipetnyi humort belecsempészhetsz a mélyebb témákról való beszélgetésekbe is. Ha sikerül mosolyt csalnod az arcára, megnevettetned, azzal egy oldottabb, jobb érzést teremtesz benne. 

És végül, ne feledd: mindenkinek megvannak a maga határai és párod határainak tiszteletben tartása megmutatja majd neki, hogy biztonságos megosztani az érzelmeit, ha arra készen áll. A párkapcsolati kommunikáció javításáért tett erőfeszítéseink egy hosszú utazás kezdetét jelentik, amelyben örüljünk minden elért apró, pozitív mérföldkőnek.

Forrás: lovepanky.com

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.