Egészséges hajra vágysz? A hajszakértők megmondják, mikor és hogyan moss hajat

Shower,Water,,Hair,Care,And,Back,Of,Woman,For,Hygiene,
Shutterstock/Copyright (c) 2024 PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock. No use without permission. - PeopleImages.com - Yuri A
hajmosás fejbőr egészséges haj
Szakértők szerint, attól függően kell kialakítanod a hajmosási szokásaidat, hogy milyen a hajtípusod. Bizonyos típusú hajnál a gyakori hajmosás többet árt, mint használ.Ha egészséges hajat akarsz, változtatnod kell a hajápolási szokásaidon.

Minden hajtípusnak, legyen az göndör, durva, afro vagy zsíros haj, megvannak a maga sajátosságai, amelyek meghatározzák az ápolási követelményeket. A hajunk számára ideális rutin megtalálása rengeteg próbálkozáson és sok-sok tévedésen keresztül vezethet, ha nem tudjuk, milyen hajtípusunk van. Alapértelmezés — és a samponok utasításai — szerint a legtöbben napi hajmosást alkalmaznak, holott az egészséges hajhoz nem biztos, hogy ez az út vezet, sőt. 

egészséges haj
A gyönyörű és egészséges hajhoz nem a napi hajmosás vezet
Forrás: Shutterstock

Saul Meskin hajszakértő az Expressnek elmondta, hogy a haj egy tüszővel kapcsolódik a fejbőrhöz, a tüsző pedig mirigyekhez kapcsolódik, amelyek vitaminokat és nedvességet termelnek, ami a hajba kerül. A hajguru arra figyelmeztetett, hogy a túlzásba vitt hajmosás eltávolíthatja a mirigyek által termelt természetes olajokat, aminek következtében a haj elveszítheti a vitalitását és nedvességét.

Simone Thomas hajspecialistája szintén rávilágított a túlzott mosás kockázataira, és azt is elárulta, hogy az olajhiány csak az egyik probléma, amit a napi szintű hajmosás okozhat. Mellette ott van még a korpásodás és a száraz, viszkető fejbőr, valamint a száraz, törékeny hajszálak problémája is.

A kérdés már csak az, hogy milyen gyakran kell hajat mosnia annak, aki egészséges hajat szeretne?

Az A-listás hírességek fodrásza, Jon Hala azt javasolja, hogy ha egészséges hajat szeretnénk, csak akkor mossunk hajat, amikor feltétlenül szükséges.

„Az általános ajánlás szerint hetente legfeljebb egy-két alkalommal kell a fejet és a hajat megmosni, de én inkább azt mondanám, hogy csak akkor mosd meg, ha a hajad láthatóan zsírosodik. A viszkető fejbőr és a szennyeződés miatti hámlás további árulkodó jelei annak, hogy itt az ideje a hajmosásnak” — tanácsolja a szakember, azt is hozzátéve, hogy az egészséges fejbőrhöz természetes faggyúra és egészséges tüszőkre van szükség, a túl gyakori hajmosás azonban csökkenti a faggyú mennyiségét.

A hajmosási rutin hirtelen és azonnali megváltoztatását egyik szakember sem javasolja, aki eddig napi szinten mosta a fejét, az fokozatosan álljon át a heti egyszeri alkalomra.

Mivel mossuk, ha egészséges hajra vágyunk?

A sztárfodrász azt ajánlja, hogy olyan sampont válasszunk, ami nem nehezíti el a hajat, és nem okozza az olaj és a szennyeződések felhalmozódását. A kevésbé olajos hajformázó termékek, például szérumok használata szintén előnyös a hajápolásban.

Az Amanda Holden frizurájáról is gondoskodó Cally Borg egy otthoni gyógymódot ajánl a zsíros fürtökkel küszködőknek: „Javaslom a heti egyszeri almaecetes öblítést, ahol az ecetet 1:3 arányban vízzel higítjuk. Az eredmény: egészséges haj és fejbőr lesz”.

Aki nem szeretné maga kevergetni az egészséges hajhoz szükséges szereket, már a boltokban is vásárolhat olyan mentes hajápolási termékeket, amelyek biztosítják a megfelelő ph-értéket, nem távolítják el a természetes olajokat a fejbőrből és antioxidáns összetevőket is tartalmaznak.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.