Hozzávalók 5 főre
• 20 dkg rétesliszt
• 20 dkg finomliszt
• 1 tasak instant élesztő
• 5 dkg porcukor
• 10 dkg puha vaj/margarin
• 2 dl langyos tej
• 4 tojás
• 2 csipet só
Elkészítése
1. Szórjuk egy nagy tálba a liszteket, a sót, az instant élesztőt és a porcukrot, majd keverjük össze. Adjunk hozzá 3 egész tojást majd kezdjük el keverni a robotgép dagasztó száraival, és fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet.
2. Alaposan dagasszuk meg a tésztát, és amikor elválik az edény falától, adjuk hozzá a feldarabolt, puha vajat. Dolgozzuk lassan addig, amíg újra elválik az edény falától.
3. Tiszta konyharuhával lefedve szobahőmérsékleten kelesszük kb. 45 percig, vagy addig, amíg a duplájára nő.
4. Lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát, majd öklünkkel alaposan gyúrjuk át, és osszuk 4 részre. Mindegyik részből formázzunk cipót, majd kissé megnyújtva ovális darabokat.
5. Tegyük kivajazott kenyérsütő formába, szorosan egymás mellé a darabokat, és a tetején a közepüket egyenként vágjuk be egy éles késsel, így összesül, majd kalácsszerűen nyílik szét, és nem kell fonni.
6. Kelesszük további 15 percig a formában, majd kenjük meg a maradék felvert tojással, és légkeveréses funkción 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig.
Ha szükséges, sütés közben egyszer forgassuk meg a sütőben a formát, hogy egyenletesen süljön készre a kalács minden oldala. Borítsuk ki a formából, hagyjuk kihűlni a deszkán és szeletelve kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.