Luxustermékek: íme a világ 5+1 legdrágább élelmiszere

Beautiful,Sexy,Fashion,Brunette,Woman,In,Expensive,Interior,Restaurant,Eat
Dmitry Lobanov/Shutterstock - Dmitry Lobanov
prémium minőségű luxus cikkek méregdrága
A gazdagok nem sajnálják a pénzt, ha valami igazán különleges élelmiszerről van szó. Gondoltad volna, hogy a luxustermékek listájának első helyén egy gyümölcs áll?

Amikor arra gondolunk, hogyan költenénk el pénzünket, ha gazdagok és híresek lennénk, általában extravagáns házak és sportautók jutnak először az eszünkbe. Azonban ezek a luxustermékek, az élet finomabb dolgai sokkal érdekesebbek. Kiderült, hogy léteznek olyan piacok, ahol különleges, ritka alapanyagokat árulnak, mint például dizájner dinnyék és az áruk néha könnyeket csalhat a szemünkbe. Íme néhány a legdrágább élelmiszerek közül, amelyek csak a gazdagok számára elérhetők. 

Luxustermékek: íme a világ 5+1 legdrágább élelmiszere
Luxustermékek: íme a világ 5+1 legdrágább élelmiszere
Forrás: Shutterstock

 

A luxustermékek árát az egyediség és a ritkaság határozza meg

Ezek az exkluzív alapanyagok gyakran különleges termesztési vagy tenyésztési körülmények között jönnek létre. Sokszor a késztermékhez hosszú hónapok vagy akár évek is szükségesek, mire elkészülnek. Az ilyen termékek esetében a minőség és a precizitás mellett természetesen sokszor magát a márkát is megfizetjük. Ezek a luxustermékek nemcsak a gazdagság szimbólumai, a borsos áruk mögött rengeteg munka is rejlik.

1. Sekai Ichi alma (21 dollár almánként)

Sekai Ichi Apples
A Sekai Ichi alma, ami japánul „a világ legfinomabb almája” néven ismert
Forrás: specialtyproduce.com

Japán híres a rendkívül drága gyümölcseiről, és ez az alma jó példa erre. A Sekai Ichi almát, ami japánul „a világ legfinomabb almája” néven ismert aranyárba mérik. 1 darab alma ára 21 dollár körül mozog, így nem meglepő, hogy a prémium kategóriás termékek között tartják számon. A Sekai Ichi almák hatalmas és tökéletes formája miatt is más, mint a hagyományos fajtájú társai. A vörös és arany alma keresztezésével állítják elő, de nem ez az egyetlen dolog, ami különlegessé teszi ezeket az almákat. Ez az exkluzív gyümölcs különleges gondoskodást igényel, hiszen minden egyes almát kézzel ölelnek körbe védőhálóval, hogy megóvják a sérülésektől és a rovaroktól. Állítólag mézzel mossák őket, bár azt nehéz megállapítani, hogy ez valójában mit tesz magával az almával. Az íze állítólag rendkívül édes és lédús, a textúrája pedig erős. 

2. Da Hong Pao Tea (kb. 45 dollár fontonként)

Fujian,Wuyi,Mountain,Fine,Wild,Rock,Tea,And,Da,Hong
A Da hong pao tea a világ egyik legdrágább teája
Forrás: Shutterstock

A kávéhoz hasonlóan a teát is régóta szertartásos italnak tekintik. A Da hong pao tea a világ egyik legdrágább teája, amit a Wuyi-hegységben, Kínában termesztenek. Míg a tealeveleket fontonként 45 dollár körül lehet megvásárolni, az anyafának tartott fáról származó levelek egyszer elképesztő 21.700 dollárért keltek el egy árverésen. Ez a prémium oolong tea híres mély, komplex ízprofiljáról és gazdag aromáiról, amelyek a különleges talaj és a tradicionális termesztési módszerek kombinációjának köszönhetőek. A Da Hong Pao egyedülálló orchidea illattal és hosszan tartó édes utóízzel rendelkezik. Az ezekből a tealevelekből készült tea állítólag fára emlékeztető jegyeket hordoz.

3. Iráni pisztácia (68 dollár körül fontonként)

Iranian,Almonds,,Pistachios,,Iranian,Pistachios,,Copper,Dishes,,Traditional,Dishes,,Nuts, 
ráni pisztácia
 A pisztácia bármely fajtája hihetetlenül drága tud lenni, luxus nassolni valónak számít
Forrás: Shutterstock

A dobogó harmadik helyén ez a különleges pisztácia került, ami a világ egyik legfinomabb és legértékesebb fajtája. A pisztácia bármely fajtája hihetetlenül drága tud lenni, luxus nassolni valónak számít, különösen más diófélékhez képest. Ennek oka az, hogy a világ pisztácia készletének nagy részét Iránban termesztik. A fáknak több mint tíz évbe telik, mire termőre fordulnak. Az elmúlt évtizedekben például Kaliforniában is megjelentek a pisztáciaültetvények, de még mindig nem elégségesek ahhoz, hogy kielégítsék a pisztácia iránti hatalmas keresletet és lefelé szorítsák az árat. Az Iránból származó pisztácia a magas és kifogástalan minőségéről ismert, a prémium iráni pisztáciát mély zöld szín, édes és enyhén sós íz jellemzi. A pisztácia fogyasztása állítólag számos egészségügyi előnnyel is jár, többek között a bélrendszer egészségét is segíti. 

4. Osztriga (50-100 dollár tucatonként)

Hand,Squeezing,Lemon,Juice,Onto,Fresh,Oysters,On,White,Plate
osztriga
Az osztriga ára az elmúlt években igencsak megemelkedett
Forrás: Shutterstock

Ennek az egykor megfizethető puhatestűnek az ára az elmúlt években igencsak megemelkedett. Az egyre gyakoribb pusztító erejű viharok, a környezetszennyezés és a tengerszint emelkedése a világ egyes részein elpusztította az osztrigatelepeket, ami tovább növelte az árak emelkedését. Az osztriga-szakértők ragaszkodnak ahhoz, hogy a különböző régiókból származó osztrigáknak más-más íze van. Az osztriga elkészítési módja szintén befolyásolja annak árát: a nyers vagy sült osztriga általában olcsóbb, mint a grillezett osztriga. 

5. Jamón Ibérico De Bellota (50 dollár fontonként)

91st Annual Academy Awards - Governors Ball Press Preview
Jamón Ibérico De Bellota spanyol sonka
A Jamón Ibérico de Bellota egy híres spanyolországi sonkafajta
Forrás: Getty Images via AFP

A Jamón Ibérico de Bellota egy híres spanyolországi sonkafajta. A Spanyolországban és Portugáliában egyaránt honos ibériai sertésekből készítik. Általában rendkívül vékony szeletekre vágják, ami szinte elolvad az ember szájában. A Jamón Ibérico de Bellota íze állítólag pikáns, és talán nem meglepő módon enyhén földes és diós, igen intenzív és karakteres ízű sonkafajta. Köszönhető ez annak, hogy a sertések étrendje többféle dologból állhat, de a legfontosabb, amit esznek, a makk, amely segít nekik a zsír és az izom megfelelő arányának kialakításában. Ez az oka annak is, hogy a darabolt húsok tartalmazzák az ikonikus fehér márványosságot. 

+1 Mānuka méz (akár 120 dollár egy 250g-os üveg)

Manuka,Flowers,,,Honey,And,Honeycomb,On,Natural,Background.
A Mānuka-méz
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 wasanajai/Shutterstock.  No use without permission.

Valószínűleg még sosem hallottál a Mānuka mézről, hacsak nem éltél Új-Zélandon vagy Ausztráliában. Azt mondják, hogy ez a különleges mézfajta enyhén keserű, de gazdag ízű, és nem olyan sűrű, mint a legtöbb méz. Állítólag egészségesebb is, mint a többi méz, amelyet már most is az egyik legegészségesebb élelmiszernek tartanak, amit fogyaszthatsz. Az utóbbi években az ára az egekbe szökött, mivel egyre többen hallottak róla. A Mānuka-méz és a többi méz közötti egyik legfontosabb különbség az, hogy ez a méz csak egyféle virág virágporából készül, amelynek viszonylag rövid a virágzási időszaka. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.