Soha ne idd ezt reggel: a legrosszabb napindító italok a táplálkozási szakértők szerint

italok, reggel, ne idd, kerüld el
Shutterstock/goffkein.pro -
ne tedd innivaló kerüld reggel
Bár fontos a folyadékpótlás, de egyáltalán nem mindegy, hogy mivel indítod a napodat. Ezek a legrosszabb napindító italok, amiket jobb, ha elkerülsz reggel a táplálkozási szakértők szerint.

Reggelente mindannyian szeretnénk gyorsan felébredni és energiához jutni, és egy jó napindító kávé vagy egy frissítő üdítőital után nyúlni olyan természetesnek tűnik. Azonban, amit a reggeli rutinod részeként fogyasztasz, az nagyban befolyásolhatja egész napod alakulását, nem is beszélve az egészségedről. Tudtad, hogy bizonyos italok kifejezetten rossz hatással lehetnek a testedre, ha azokat ébredés után azonnal fogyasztod? De melyek a legrosszabb napindító italok és miért érdemes inkább elkerülni őket reggelente? 

legrosszabb napindító italok
A legrosszabb napindító italok között szerepelnek a szénsavas és cukros italok is, amiket jobb, ha elkerülsz. Forrás: Shutterstock/Pranee  Chaiyadam

A legrosszabb napindító italok, amiket jobb ha elkerülsz reggel

1. Energiaitalok: gyors lendület, hosszú távú károkkal

Az energiaitalok csábító megoldásnak tűnhetnek, amikor extra lendületre van szükséged, de a valóságban sokkal több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot hoznak. Ezek az italok gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű cukrot és koffeint, amelyek gyors energialöketet eredményeznek, de ugyanolyan gyorsan le is merítenek. Egyes kutatások szerint az energiaitalok rendszeres fogyasztása akár szívritmuszavarokat, magas vérnyomást és egyéb szív- és érrendszeri problémákat is okozhat. Ha energiaitallal indítod a napod, az megzavarhatja a szervezet természetes ébredési folyamatait, hosszú távon pedig kimerültséghez és koncentrációs problémákhoz vezethet.

 2. Cukros kávé: a rejtett kalóriabomba

A kávé sokak számára a reggel elengedhetetlen része, azonban ha sok cukorral és tejszínnel fogyasztod, az igazi kalóriabombává válhat. A cukros kávé nemcsak hogy felesleges kalóriákat tartalmaz, de a benne lévő magas cukortartalom gyors vércukorszint-emelkedést eredményez, amit rövid időn belül hirtelen visszaesés követ. Ez a hullámvasút a nap folyamán fáradtsághoz és ingerlékenységhez vezethet. A Harvard Health szerint a túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegségek kialakulásához. A különböző ízesítésű kávék gyakran tartalmaznak cukorszirupokat, tejszínt és különféle mesterséges ízesítőket, amelyek mindegyike csak növeli az ital kalóriatartalmát, anélkül, hogy hosszú távú energiát biztosítana számodra. A hideg, vagy jegeskávé fogyasztása sem ajánlott, mert a hideg italok emésztése lelassíthatja az anyagcserét és irritálhatja a gyomrot, különösen éhgyomorra fogyasztva. 

Ha szereted a kávét, és nem szeretnél lemondani róla reggelente, válaszd a sima feketekávét, és próbáld meg csökkenteni a hozzáadott cukor és tejszín mennyiségét.

3. Gyümölcslevek: sokszor csak látszólag tűnnek egészségesnek

Sokan úgy gondolják, hogy egy pohár narancslé tökéletesen egészséges választás a reggeli mellé. Ez igaz is, ha frissen facsart, 100%-os narancslevet fogyasztasz. Azonban a legtöbb bolti gyümölcslé tele van hozzáadott cukorral, és kevés természetes rostot tartalmaz. Az American Heart Association kutatásai szerint a túlzott fruktózbevitel, amely gyakran előfordul ezekben az italokban, hozzájárulhat az inzulinrezisztencia, a zsírmáj és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

4. Szénsavas üdítőitalok: a reggeli cukorcsapda

Tény, hogy a legtöbb szénsavas üdítőital tele van cukorral, vagy mesterséges édesítőszerrel. 

Reggelente fogyasztva ezek az italok súlyos vércukorszint-ingadozást idézhetnek elő, ami rövid időn belül éhségérzetet és fáradtságot okoz.

 Ráadásul a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása a savas kémhatásuk miatt károsíthatja a fogzománcot és emésztési problémákat is okozhat.

De akkor mit igyunk reggel?

Ha reggelente valami olyasmit szeretnél inni, ami fel is frissít és még egészséges is, akkor próbáld ki például a citromos vizet vagy a zöld teát. Mindkettő hidratál és antioxidánsokban gazdag, amelyek támogatják az immunrendszert és segítenek energikusnak maradni a nap folyamán. 

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.