Tranzisztor-kor: a boldog békeidők, amikor nagyanyáink ropták a twistet és a rock'n'roll-t

Forrás: Fortepan/Bauer Sándor -
tánc buli fortepan
Csőnaci és pörgős szoknya, esetleg decens ceruzaruha, ezek voltak a menő ruhadarabok, ha valaki a hatvanas években követni akarta a trendeket. Nagymamáink fotógyűjteményei tökéletes lenyomatot adnak a kor divatjáról, a tranzisztor-kor menő fiataljai még nem diszkóba, hanem táncmulatságba jártak, de ott is volt ereszd el a hajamat, különösen ha megszólaltak a legnagyobb slágerek.

A vezérigazgató titkárnőjétől a dohánygyári munkáslányokig mindenki pörgős szoknyára vágyott akkoriban. A pörgés mértéke egyenesen arányos volt a menőséggel, csakis ezekben a szoknyákban lehetett vadítóan rázni a legújabb slágerekre, vagy összebújni Elvis búgó hangjára, hogy a környék összes magányos szíve megszakadjon a látványtól...Összegyűjtöttünk néhány mesés fotót a hatvanas évekből, a tranzisztor-kor hajnalából, hogy felidézzük nagyanyáink bulikorszakát!

tranzisztor-kor
A tranzisztor-kor hajnalán: Tánc egy vidéki kerthelyiségben
Forrás: Fortepan/Krantz Károly

Tranzisztor-kor: Amikor a fiatalok szerelmesek voltak a szerelembe

Nézzétek meg alaposan a fenti fotót: a kép nem éjjel készült, hanem fényes nappal. Igen, akkor még délután voltak a táncmulatságok, így a mama simán mondhatta azt, hogy este kilencre haza kell menni. A pultnál krémkávét és boros kólát szolgáltak fel, és a romantika délután négykor egy fagyi kehely mellett is andalító volt, különösen, hogy akkoriban az illem még nem engedte meg, hogy egy fiatal sötétedés után az utcán mászkáljon, pláne egyedül. Így lehet, hogy egy szolnoki hagyatékból előkerült fotón ez a fiatal pár kacagva járja élete táncát a délutáni napsütésben- érdemes megfigyelni a srác Elvistől ellesett mozdulatát!

1963 Szolnok, tánc a pad mellett
Tánc a délutáni napsütésben- Szolnok, 1963 Forrás: Fortepan

Voltak persze kihágások: Budapesten a nyüzsgő éjszakai élet jó néhány fotón megmaradt: a Nagymező utcai Táncpalota volt a Moulin Rouge elődje, itt rendezték a legmenőbb táncesteket, sőt, időnként táncversenyt hirdettek a legmerészebbeknek. Érdemes végigpásztázni az arcokat, megfigyelni a hangulatot, és persze a divatos ruhákat- akkoriban menő volt öltönyben bulizni.

Így rázták 1963-ban a Nagymező utcai Táncpalotában egy amatőr táncversenyen Forrás: Fortepan

Ez volt az a korszak, amikor az antik bútorok közé beszivárgó bűnös rock'n'roll teljesen kifordította magából a fiatalságot. Az úriember a veszprémi házibuliban ugyanis nem keres semmit a földön, hanem táncol, méghozzá nem is akárhogy: a hatvanas években a tánctudás nagy kincs volt, remekül lehetett vele csajozni (a te nagypapád is mesélt ilyet?)

Forrás: Fortepan/Ungváry Rudolf

És persze már a hatvanas években is volt olyan pontja a házibuliknak, amikor homály került az illemre és az erkölcsre és bizony a retikül hanyagul ledobva végezte a virágos ágytakarón. A zene ugyanis teljesen hatalmába kerítette a fiatalságot, ahogy az a képen is látszik: éppen a család féltve őrzött könyvgyűjteményét rejtő vitrintől veszélyes távolságban ropja a táncot egy fiatal pár. A férfi ingben, nyakkendőben, a nő pedig kis zsorzsettruhában érkezett, ami a pörgős szoknyák mellett szintén nagy divat volt.

Házibuli 1965-ben Forrás: Fortepan/Nagy Gyula

És ha mindez nem elég, nézd meg ezt a videót, így nézett ki Budapest a hatvanas években:

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.