Ki volt Rodney Alcala - A Nő a reflektorfényben sorozatgyilkosa: 130 nő halála száradhat a lelkén

The Dating Game Killer Nő a reflektorfényben sorozatgyilkos Rodney Alcala
A hírhedt sorozatgyilkos történetét Anna Kendrick rendezésében láthatjuk a Netflixen. A film a valóságon alapul, de nézzük, ki volt Rodney Alcala, a hetvenes évek rettegett sorozatgyilkosa.

Október 18-tól látható a Netfixen Anna Kendrick rendezésében és főszereplésével A nő a reflektorfényben. A film Rodney Alcala sorozatgyilkos történetét dolgozza fel. 

Rodney Alcala
Rodney Alcala akár 130 nőt is megölhetett
Forrás: Getty Images

Ki volt Rodney Alcala? 

A hírhedt sorozatgyilkos 1943. augusztus 23-án Rodrigo Jacques Alcala-Buquor néven született, korai éveitMexikóban töltötte, mielőtt 8 évesen családjával Los Angelesbe költözött. A CBS News információi szerint Alcala 17 évesen bevonult a hadseregbe, de 1964-ben elbocsátották idegösszeomlása és szexuális visszaélés vádja miatt. 1968-ban képzőművészetből diplomázott a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, később a New York-i Egyetemre is beiratkozott – ahol Roman Polanskival John Berger néven egy kurzusra járt. Alcala később feltűnt a The Dating Game népszerű tévéshow 1978-as epizódjában, ahol három agglegény versengett azért, hogy a színpadon ülő lányt, Sheryl Bradshaw-t randizni vihesse. 

A műsor címéből ragadt rá Alcalárra a The Dating Game Killer név. 

A műsorban Jim Lange, a műsorvezető úgy mutatta be Alcalát, mint sikeres fotóst. Az epizód során Alcala lelkesen válaszol a Sheryl Bradshaw kérdéseire, így ő lett a legalkalmasabb udvarló. Egy rövid beszélgetés Bradshaw érezte, hogy nincs minden rendben a férfival, ami megmentette az életét. A show után ugyanis végül visszautasította a randevút, azt mondta Ellen Metzger versenyző-koordinátornak: 

Nem tudok elmenni ezzel a sráccal. Furcsa a kisugárzása. Nagyon furcsa. Nem érzem jól magam vele.

2024 - Woman of the Hour - Movie Set
Daniel Zovatto Rodney Alcala bőrébe bújva 
Forrás: Northfoto

7 nő meggyilkolásáért ítélték el, de akár 130 áldozata is lehet 

Amikor Rodney Alcala feltűnt a párkereső vetélkedőben, producerek nem végeztek háttérellenőrzést, így nem tudták, hogy a férfit gyilkosságért keresik Dél-Kaliforniában és büntetett előéletű.  

Alcala korábban 34 hónap börtönbüntetést kapott egy 8 éves lány, Tali Shapiro brutális megerőszakolásáért és megveréséért, rövid időre felkerült az FBI legkeresettebb bűnözői listájára is. 

1979-es letartóztatásáig Alcala legalább hét nőt ölt meg, de a hatóságok úgy vélik, hogy a holttestszám sokkal magasabb, akár 130 is lehet is lehet. Az ügyészek szerint Alcala kegyetlen gyilkos volt, aki játszadozott az áldozataival. Addig verte vagy fojtogatta őket, amíg eszméletüket elvesztették. Amikor felébredtek, megismételte a folyamatot, mielőtt végül megölte őket. 

1980-ban Alcalát halálra ítélték a 12 éves Robin Samsoe meggyilkolása miatt.

 Az ítéletet 1984-ben azonban megváltoztatták, és új eljárást indítottak ellene. 1986-ban ismét halálra ítélték, de ezt az ítéletet 2003-ban hatályon kívül helyezték. Az Orange megyei ügyészek azonban Alcala DNS-mintáját négy másik, 1977 és 1979 között meggyilkolt nő holttestén is megtalálták. 2010-ben az Orange County esküdtszék ötrendbeli elsőfokú gyilkosság miatt ítélte el Alcalát, amiért ismét halálra ítélték. Elítélése után Alcalát más államokban is megvádolták. New Yorkban 2012-ben 25 év életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték két nő megöléséért. 2016-ban a wyomingi ügyészek vádat emeltek ellene egy 6 hónapos terhes 28 éves nő megölése miatt. 

Úgy tudni Alcalának, aki 2021. július 24-én  77 éves korában természetes halállal halt meg  akár 130 ember halála is a lekén száradhat. 

2024 - Woman of the Hour - Movie Set
Anna Kendrick Sheryl Bradshaw szerepében 
Forrás: Northfoto

Nő a reflektorfényben 

A sorozatgyilkos története most Anna Kendrick rendezésében és főszereplésével a Netflixen látható Nő a reflektorfényben címmel (Woman of the Hour). A kritikusok szerint a true crime nemcsak egy egyszerű krimi vagy thriller, hanem sokrétegű alkotás, amely ötvözi a horror, a popkulturális visszatekintés és a feminista üzenetek elemeit. A filmről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.