Párkapcsolati viták: van, amit nem engedhetsz meg magadnak

Offended,Wife,Ignoring,Her,Angry,Husband,Indoors.,Relationship,Problems
Shutterstock/Copyright (c) 2024 New Africa/Shutterstock. No use without permission. - New Africa
veszekedés párkapcsolat módszer
Vita nélküli párkapcsolat nem létezik. Két ember két különböző személyiséggel nem érthet mindenben egyet. A veszekedés egy párkapcsolatban nem feltétlenül rossz, ha betartasz bizonyos szabályokat és nem veszed semmibe a másik határait.

Hogy viták minden párkapcsolatban vannak, az kétségtelen, aki azt mondja, ő és a párja sosem veszekednek, jobb, ha elgondolkodik akár a szakításon is. Szakemberek szerint ugyanis a nézeteltérések szükségszerűek, ami számít, hogy a veszekedések hogyan játszódnak le. Ha érvelés helyett küzdesz, távolabb kerülhettek egymástól, mint a veszekedés előtt. Elég néhány övön aluli ütést, és könnyen elveszítheted a társad bizalmát, a tiszteletét és az intimitást is a kapcsolatotokból.

párkapcsolat, vita, veszekedés
A viták a párkapcsolatban szükségszerűek, de elég néhány övön aluli ütés, és elveszítheted a társad bizalmát, a tiszteletét és az intimitást a kapcsolatotokból
Forrás: Shutterstock

A produktív vita magába foglalja a nyílt kommunikációt (mindkét fél egyformán meghallgatottnak érzi magát), egymás nézőpontjainak elfogadását és megértését és az empátiát. Hibáztatás helyett a megoldások keresésére összpontosít. Ha veszekedés közben ezeket nem tartod szem előtt, azzal azt éred el, hogy a társad támadni fog, mert úgy érzi, meg kell védenie magát, és a jövőben kerül minden összetűzést, ami a problémák eltussolását és a kapcsolat végét jelenti. 

 

Ha fontos számodra a párkapcsolatod, a következő hibákat soha ne kövesd el a veszekedés során

 

1. Karaktergyilkosság

Tegyük fel, hogy haragszol a partneredre, mert megint később jött haza, mint amit megbeszéltétek. Úgy érzed, figyelmen kívül hagy, ezért közlöd vele, hogy megbízhatatlan és nyilvánvalóan nem törődik veled. Nem az adott helyzetről beszélsz, hanem arról, milyen ócska embernek tartod őt. Karaktergyilkolsz. A párod ezt nyilván nem fogadja jól, így innentől sem együttérzést, sem megértést nem várhatsz tőle, pedig másra sem vágynál. Sokkal hatásosabb, ha azt mondod el, hogy milyen érzéseket kelt benned az, hogy nem ment időben haza, nem szólt, hogy később érkezik, mintha a fejéhez vágnád, hogy mennyire önző embernek tartod. 

2. A múlt felhánytorgatása

Talán azt hiszed, hogy egy vitánál nincs is alkalmasabb arra, hogy felemlegesd, mi mindent követett el addig a másik, amitől te szenvedtél. Remek alkalom arra, hogy megmutasd, mennyit tűrsz mellette. Gondolod te, ám valójában védekező pozícióba lököd a másikat, ráadásul az aktuális problémán már nincs is fókusz, csak olyasmiről van szó, amiről máskor. Mi ez, ha nem egy helyben toporgás? Mindig arról beszélj, ami van, ne arról, ami volt.

 3. Összehasonlítgatás

„Bezzeg Julika barátja sosem tenne ilyet!”/„Tomi felesége mennyivel megértőbb nálad!” Remek érzés lehet azt hallgatni, hogy egy barátnőd, vagy a párod barátnője, barátja, mennyivel jobb nálad. Minden kapcsolat más, mert a benne lévő emberek is mások, más értékrenddel, megállapodásokkal, személyiséggel. A sajátodra koncentrálj, ne másokét emlegesd. Valójában fogalmad nincs, milyen otthon Julika barátja vagy Tomi felesége.

Lover,Couple,Relationship,Problems.,Sad,Young,Wife,Sitting,On,The
Ha megoldáskeresés helyett vagdalkozol, az előbb-utóbb szakításhoz vezet
Forrás: Shutterstock

4. Általánosítás

Ahelyett, hogy a mindigre és a sohára koncentrálsz — ami valószínűleg nem is igaz —, állj elő konkrét példával, hogy egy adott szituációban te hogy érezted magad. Az általánosítás sosem vezet megoldáshoz,  a párod viszont támadásként értékelheti, és el is kezdheti a védekezést. 

5. Falfelhúzás

Nem túlzás azt állítani, hogy a csenddel verésnél gusztustalanabb módszer a világon nincs. Problémák mindig lesznek köztetek, ezt már feljebb megbeszéltük, de arra kárhoztatni a másikat, akit állítólag szeretsz, hogy nem beszéled meg vele a gondokat, egyszerűen kisétálni a konfliktusból feloldás nélkül, hagyni főni a saját levében, engedni, hogy mindenért magát okolja és azt érezze, hogy jelentéktelen senki... Érthető, ha nehezen viseled a konfliktushelyzeteket, de esélyes, hogy egy részükért te is felelős vagy. Ha azonnal nem vagy képes belemenni, kérj néhány levegővételnyi időt, de ne húzz falakat magad köré, mert az nagyon gyorsan bizalomvesztéshez és akár szakításhoz is vezet. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.