TESZT – Rendben van a hormonrendszered?

teszt, immunrendszer
Shutterstock - Africa Studio
immunrendszer immunerősítés teszt
Ha túl a negyvenen úgy érezzük, hogy kiegyensúlyozatlanok, fáradtak vagyunk, illetve fejfájás és hőhullámok kínoznak, annak valószínűleg hormonális oka van... Íme egy teszt, ami megmutatja, rendben van-e a hormonrendszered.

A változókor hosszú évekig tartó időszakában meghatározó folyamatok játszódnak le a női szervezetben. Többek között fokozatosan csökken néhány hormon – elsősorban az ösztrogén és a gesztagén – termelődése, és emiatt az érzékeny egyensúly átmenetileg felborul. A hölgyek mintegy harmadánál ennek hatására alakulnak ki a változókorra jellemző, tipikus panaszok. Vajon a mi tüneteink hátterében is a hormonok állnak? Az alábbi teszt segít kideríteni.

immunrendszer, teszt
Teszt – Rendben van az immunrendszered?
Forrás: Shutterstock

TESZT – Az igenek száma adja meg a helyes értéket

1. Rendszertelen a ciklusunk? Esetleg már egy ideje nem jött meg a menstruációnk? Igen. Nem.
2. Vannak (izzadással kísért, illetve anélküli) hőhullámaink?
3. Gyakran szédülünk, illetve szenvedünk heves szívdobogástól?
4. Sokszor érezzük úgy, hogy szomorúak, kedvetlenek vagyunk?
5. Tapasztaltuk-e, hogy csökken a teljesítményünk, és gyengébbek vagyunk a megszokottnál?
6. Van, hogy ok nélkül idegesek vagyunk, és rosszul alszunk?
7. Mostanában többször is volt húgyhólyag-gyulladásunk, vagy gyakrabban kell vizelnünk?
8. Csökkent az utóbbi időben a szexuális étvágyunk?
9. A bőrünk érezhetően vékonyabb és/vagy szárazabb lett?
10. Tapasztaltuk már, hogy reggelente, felkeléskor merevek az ízületeink, vagy izomfájdalmaink vannak?

Értékelés

  • Hány kérdésre feleltünk igennel?

1–3 igen válasz: Ha már elmúltunk 45 évesek, lassan nálunk is jelentkeznek a változókor tünetei, de a hormon háztartásunk szerencsére még nem borult fel teljesen. A következő alkalommal azért említsük meg a nőgyógyászunknak, mit tapasztaltunk. A hormonszint ellenőrzésével hű képet kaphatunk szervezetünk aktuális állapotáról.
4–6 igen válasz: Úgy tűnik, nálunk már elkezdődött a változókor időszaka. A menopauza első éveiben a meglévő egészségügyi problémák gyakran felerősödnek, vagy újabbak alakulnak ki. Kérdezzük meg az orvosunkat, hogy milyen természetes, gyógynövényeket tartalmazó készítmények használatát javasolja.
7–10 igen válasz: Mi már a változókor közepén járunk. Az ezt kísérő erős hormoningadozások testi és lelki tüneteket egyaránt okoznak. Konzultáljunk az orvosunkkal, hogy milyen kezelésekkel enyhíthetnénk a kellemetlen panaszokat. Ne feledjük, hogy ez az átmeneti időszak a menstruáció teljes megszűnésével elmúlik!

Jobb megelőzni!

Tény, hogy a hölgyek körében a változókor környékén nő meg a kardiovaszkuláris betegségek száma. A szervezetben végbemenő hormonális változások hatására a magas vérnyomás (hipertónia) és a kóros lipidértékek megjelenése is gyakoribb. A menopauza idején bekövetkező zsíranyagcsere-változások elsődlegesen az ártó, tehát az LDL-koleszterin szintjének emelkedését, és a hasznos, azaz a HDL-koleszterin szintjének csökkenését idézhetik elő. A koleszterinszint mérésével időben tájékozódhatunk szervezetünk aktuális állapotáról, így még a komolyabb szövődmények kialakulása előtt szakember segítségét kérhetjük.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.