40 éves a Modern Talking – Minden, amit az ikonikus duóról tudni érdemes

Modern Talking
dpa Picture-Alliance via AFP - dpa Picture-Alliance via AFP
évforduló thomas anders modern talking Dieter Bohlen
Volt időszak, amikor minden valamirevaló nő a Modern Talkingért rajongott 19 és 99 éves kor között. A cuki német srácok azóta bácsik lettek, de a Modern Talking ipari vésővel írta be magát a zenetörténelembe, slágereiket még az is ismeri, aki jóval tündöklésük után született.

A nyolcvanas évek német szuperduója, a Modern Talking nem cicózott, a mély mondanivaló helyett a masszív sármra épített. Senki sem tudta úgy bűvölni a kamerát, mint Thomas Anders, aki látványos csajriasztóként a felesége, Nora nevét hordta medálként a nyakában.  Dieter Bohlen fogpasztamosolya pedig örökre a retinánkba égett, pedig akkor még nem is sejtettük, hogy a  melírozott focistaséró tulajdonosa a keleti blokk egyik legkeményebb producere, aki futószalagon termelte ki a kor sztárjait. 

MODERN TALKING
Modern Talking Forrás: NORTHFOTO

Modern Talking: 1984

Abban az évben járunk, amikor éppen Prince, Tina Turner és Phil Collins (az Emily Párizsban Lilly Collinsának apukája) volt a legmenőbb.  Az ő slágereikkel vette fel a harcot a német duó, akik a You're My Heart, You're My Soul című slágerrel robbantak be.  Klip is lett hozzá, az ikonikus nyakbaakasztós szintetizátor és Thomas Anders frizurája úgy tűnik tűpontos recept volt a sztárrá váláshoz.

  A duó sorra gyártotta a slágereket, hozzá pedig a videoklipeket, amik hűen tükrözték a kor divatját. A slágerlistákon végigszánkózott a "Cheri, Cheri Lady, az Atlantis is Calling (S.O.S. for Love) és a Brother Louie amik mind a mai napig a legtöbb diszkóban felbukkannak. 

A Cheri Cheri Lady-t még a német elhárítás is felhasználta, mert féltek a kémektől. A válogatott spanyolországi edzésén ezt a dalt bömböltették, nehogy kiszivárogjanak az edző utasításai, amiket csapatának ad. 

A páros stílusában a szintetizátoros pop, a diszkó és az eurodance keveredett, ráadásul átvették a Bee Gees által kitalált falsetto stílust, ami szinte az összes dalukat jellemezte. Ez az egyedi hangzásvilág, Bohlen dallamai és Anders karakteres, lágy énekhangja olyan kombináció volt, amely milliókat ragadott magával. A duó első korszaka azonban nem tartott sokáig. 1987-ben, hat sikeres album és több tucat sláger után a Modern Talking feloszlott. 

Thomas Anders és felesége, Nora Amerikába költöztek, de néhány év múlva az énekes visszatért Németországba, méghozzá Nora nélkül. Fokozatosan elhidegültek egymástól. A házasság 1998-ig tartott, akkor váltak el. 

A zenekar szintén 1998-ban tért vissza, immár tehát a Norás medál nélkül, nagy meglepetést okozva rajongóiknak. Az újraegyesülés új dalokat és rengeteg fellépést hozott, a Modern Talking meglovagolta az eurodance népszerűségét, és egészen 2003-ig folyamatosan koncerteztek. 

A Modern Talking örökre beírta magát a popzene történetébe. A világon több mint 120 millió lemezt adtak el, és slágereik ma is népszerűek. A dalok feldolgozásai és remixei rendszeresen felbukkannak, és a '80-as évek nosztalgiája, valamint az eurodance újraéledése mindig újabb rajongókat hoz. 

Zenéjük meghatározta a '80-as évek európai popzenei hangzásvilágát, és inspirációként szolgált számos későbbi előadó számára. Az általuk képviselt könnyed, fülbemászó dallamok és optimista hangulat tökéletesen illettek a korszak disco és popkultúrájához.

2024: így élnek most a duó tagjai

A duó két tagja azóta szólókarrierét építi. Dieter Bohlen, akinek annak idején producerként C.C. Catch-t is köszönhettük, most is a zeneiparban dolgozik, feltörekvő előadóknak ír dalokat, közben pedig fiatal feleségével élvezi az életet. 

Thomas Anders azóta újra párra talált, ha éppen nem koncertezik, akkor feleségével, Claudiával utazgatnak. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.