Szakértők tanácsa: ezzel a kétperces művelettel a te rózsáid is virágba borulnak

török rózsa
Shutterstock - Skystocks
útmutatás metszés hobbikertész rózsa
A rózsák mindenkit csodálattal töltenek el. Rengeteg fajta rózsa közül válogathatunk, egyik szebb, mint a másik, feltéve, hogy foglalkozunk vele. A szakértő tanácsa alapján nem kell túl sok időt tölteni a gondoskodással, ha jó időben végezzük el a megfelelő műveleteket.

A rózsák lenyűgöző szín-, méret- és formaválasztékukkal minden virágrajongó szívébe belopják magukat, de a virágzó rózsák folyamatos életben tartása a kertészeket is próbára teszi. A rózsák egészségének és szépségének titka a metszés művészete. De akkor se aggódj, ha kicsit ügyetlenebbül vágod a virágaidat, idővel még a legcsúnyábbnak tűnő metszések okozta sebek is begyógyulnak, mivel ezek a szívós cserjék ellenálló képességükről híresek. Akár kezdő, akár haladó kertész vagy, a szakértők tanácsa a segítségedre lesz.

szakértők tanácsa rózsametszéshez
A szakértők tanácsa segít, hogy metszd meg jól a rózsáidat
Forrás: Shutterstock

A szakértők tanácsa: nem mindegy, mikor metszed a rózsákat

Egy brit kertészeket tömörítő Facebook-csoportban kért útmutatást egy bizonytalan hobbikertész, aki azt szerette volna megtudni, mikor kell megmetszenie a rózsáit. Azt írta, az időjárás miatt borzalmasan túlburjánzottak, és szerinte azonnal vissza kellene vágnia. A kérdésre több mint 80 villámgyors válasz érkezett: abban mindenki egyetértett, hogy a metszést a tél végére kell halasztani.

A virtuális csevegéshez csatlakozott egy másik felhasználó, Sarah Anne is, aki a februári, alapos metszés mellett tette le a voksát, egy harmadik, Richard Weaving szerint kis vágásokat nyáron is végre lehet hajtani, de az igazi metszésnek valóban februárban van az ideje. 

Az sem mindegy, meddig vágod vissza a rózsákat

Az egyik kertész, Rachel Ellis azt írta a csoportban: 

„A legjobb tanács, amit a rózsáimmal kapcsolatban kaptam, hogy vágjam vissza őket addig a pontig, ahol öt levelet számolok. Nem tudom, miért, de az enyémek rengeteg új bimbót hajtanak, mióta ezt csinálom.”

És akadt brutálisnak tűnő javaslat is: egy Jasmine Bartlett nevű hobbikertész elmondta, hogy a rózsái szörnyűek és fásak voltak, ki akarta ásni az összeset, de túl mélyen voltak már a gyökereik, ezért február-március környékén a földdel egy szintben levágta az összeset. Azóta újra élnek és virulnak. 

Tehát a szakértők tanácsa: februárban és 5 levélig vágd vissza a rózsáidat.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.